Новите рискове налагат развиването на отбранителни способности - и за участието ни в НАТО, и за собствената ни сигурност.
Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествена церемония за удостояване на новия командващ Българската армия ген. Андрей Боцев с висше офицерско звание "генерал-лейтенант". С указ на президента Радев генерал-лейтенант Андрей Боцев е назначен на длъжността началник на отбраната.

Президентът изрази увереност, че с назначаването на ген. Боцев ще се увеличи военната експертиза не само като аргументирана позиция в помощ на държавното ръководство както за ускорено увеличаване на бюджета за отбрана, така и за повишаване на ефективността на разходите за изграждане на бойни способности.

В речта си държавният глава посочи, че времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на собствения отбранителен капацитет. Това трябва да е едновременно с повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците от Алианса.

"Началникът на отбраната трябва да бъде офицер и професионалист с богат опит, преминал през всички тактически и оперативни нива на командване. Да живее с проблемите на войската и да се ползва с нейното доверие. Да има ясна визия за развитие на Въоръжените ни сили и тяхната все по-пълноценна интеграция в НАТО, и което е много важно - да има характер да ги отстоява", категоричен бе президентът.

Ген. Андрей Боцев е новият началник на отбраната

Ген. Андрей Боцев е новият началник на отбраната

Ген. Боцев е удостоен със звание "генерал-лейтенант"

Радев изтъкна натрупания професионален опит и доказани командирски и лидерски качества на генерал-лейтенант Андрей Боцев. "Убеден съм, че ще положите всички сили за модернизация на българските въоръжени сили не само по организиране на навременното и ефективно реализиране на процесите за превъоръжаване, но и за организиране и водене на ефективна реалистична бойна подготовка, отговаряща на съвременните стандарти", подчерта в речта си президентът Румен Радев.

Като доскорошен командир на ВВС държавният глава не подмина проблема с неокомплектоваността на военните ни формирования. Радев очаква новият началник на отбраната да помогне за издигане престижа на военната професия и мотивацията на личния състав.

"Българските военнослужещи заслужават високо самочувствие и заплащане, достойно за техния отговорен, тежък и рисков труд", отбеляза още президентът Радев в словото си.

Българската армия се нуждае от стабилност, каза вицеадмирал Ефтимов
Обновена

Българската армия се нуждае от стабилност, каза вицеадмирал Ефтимов

Новият началник на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев встъпи в длъжност

От своя страна генерал-лейтенант Андрей Боцев благодари за полученото висше офицерско звание. "Аз много добре осъзнавам в каква сложна обстановка поемам поста на началник на отбраната и какви отговорности ми се възлагат при постоянно сменящата се среда на сигурност, асиметрични, международни заплахи и Ви уверявам, че ще направя всичко възможно, за да повиша бойната подготовка на Българската армия и на Въоръжените сили", заяви в словото си генерал-лейтенант Андрей Боцев.