На посланик Рубин се падна честта да ръководи американското посолство в различни по своя характер глобални предизвикателства, но той направи така, че в тази сложна международна обстановка нашите отношения да се развива възходящо. Това заяви президентът Румен Радев на церемония по награждаването на посланика на САЩ у нас Ерик Рубин с орден "Стара планина" I степен.

По думите на държавния глава благодарение на Рубин са се провели много срещи и посещения на високо ниво, които са маркирали за години напред посоката на отношенията между България и САЩ.

Той подчерта, че специално в сферата на отбраната посланик Рубин е внесъл нов импулс в нашите отношения, с особен акцент на модернизацията на българските въоръжени сили. Укрепена е и връзка в борбата с тероризма.

Радев отбеляза, че с усилията на посланик Рубин са се задълбочили нашите търговско-икономически връзки, като според него в последните години имаме непрекъснат и солиден възход в двустранния стокообмен.

Посланик Рубин бе достъпният посланик, който усещаше пулса са българското общество. Той намери достъп до обикновения български гражданин и отправи своите послания, посочи държавният глава.

Ерик Рубин от своя страна заяви, че няма да му е лесно да напусне България, тъй като е обикнал страната ни. По думите му България е втори дом за него и със сигурност един ден ще се завърне.

Напускам с удовлетворението, че работата, която сме постигнали в момента и която имаме ще продължи, убеден е посланикът.

Той подчерта, че отношенията между двете държави се развиват много добре, като през миналото лято повече от 100 хил. българи са прекарали в САЩ, а други 6000 се очаква да заминат това лято.

Рубин изтъкна и изградените дългосрочни взаимоотношения между двете страни в сферата на сигурността, борбата с тероризма, миграцията и отбраната.