България ще настоява в Акта за индустрия с нулеви нетни емисии, който дава тласък на зелените технологии на Европейския съюз, да намерят място всички съществуващи ядрени технологии. България вече е загубила много от спирането на своите 4 реактора при влизането си в ЕС. Това каза президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Съвета в Брюксел.

Държавният глава посочи, че към момента в този нов акт се изключват определени ядрени технологии и се залага само на малки модулни реактори и на реактори 4-о поколение, които все още са в процес на разработка.

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

От атомната енергия имало и икономическа полза

"Ние и до днес носим своите последствия от това. Затова на нашата среща с президента на Франция Еманюел Макрон на миналото заседание на Европейския съвет това беше една от основните теми", заяви той.

Заедно с още 8 държави-членки от ЕК, България подкрепи и общия неформален документ.

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Президентът смята, че през октомври ще ни приемат в Шенген, но при активно НС

Държавният глава открои също така значението на българската инициатива "Solidarity Ring" в областта на енергетиката, с която по предложение на страната ни се обединяват газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Така допълнителните количества природен газ от Азербайджан, договорени от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през м.г, могат много бързо да бъдат пренесени към Европа. "В края на април по моя покана президентът на Азербайджан Илхам Алиев отново ще бъде в България, за да сключим меморандум, тоест България от страна, през която преминаваше само руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от различни източници и става гарант за енергийната сигурност в региона", подчерта президентът.

Служебното правителство не се е отказало от средствата от Фонда за справедлив преход за тази година, заяви още държавният глава.

Слънчевата енергия се очертава като големия победител в енергийния преход

Слънчевата енергия се очертава като големия победител в енергийния преход

Рекордни инсталирани мощности в Китай, САЩ, Германия и Холандия

За тази година България следва да получи 800 млн. евро, като условието е до края на годината да представи своите планове за справедлив преход, съгласувани с трите области - Стара Загора, Кюстендил, Перник и за тази цел се работи активно с еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра.