Със своите падащи разходи, лесна инсталация и гъвкавост, слънчевата енергия е големият победител в енергийния преход. Рекордите за инсталирана мощност следват един след друг в Китай, Съединените щати, Германия и Холандия. Почти навсякъде, с изключение на Франция, пише Le monde.

В огромната слънчева електроцентрала Al Dhafra, южно от Абу Даби, работниците инсталират панел средно на всеки две минути. Обектът, чието строителство започна през 2020 от консорциум, обединяващ френската EDF Renewables, китайската Jinko Power и обществените оператори на Emirati, скоро ще бъде завършен. С четири милиона слънчеви панела и инсталирана мощност от 2 гигавата (GW), той е един от най-масивните в света. Електричеството, което ще се произвежда там - еквивалента на 160 000 домакинства - вече е закупено за следващите тридесет години.

По целия свят, в средата на пустинни райони, на покривите на частни лица, на паркинги, над складове и фабрики, по езера, отстрани на магистрали, върху земеделска земя, както и в изсечени гори, слънчевите панели вече са се инсталират с безпрецедентна скорост.

Според Международната агенция по енергетика (IEA) слънчевата енергия се очаква да представлява 2350 GW потенциална енергия в световен мащаб в рамките на четири години, надминавайки водната енергия през 2024 , природния газ през 2026 и въглищата през 2027 в производството на електроенергия.

Тексас: Вятърна и слънчева енергия в земята на петрола

Тексас: Вятърна и слънчева енергия в земята на петрола

Администрацията на Байдън залага на зелената енергетика