Съвременният Тексас е построен върху петрола, а добивът му отдавна е източник на огромна гордост. Но сега районите, които повече от век се движат в постоянния ритъм на петролните кули, превръщат щата в национален лидер в областта на вятърната и слънчевата енергия, коментира АФП.

До този неочакван резултат доведоха съвкупност от фактори: благоприятно време (много вятър и слънце), сравнително евтина земя, примамливи федерални субсидии за чиста енергия и желание да се подкрепи системата за комунални услуги, която се провали драматично по време на застудяването през 2021 г.

Два окръга на юг от Далас, Наваро и Лиместоун, са символ на тази изненадваща промяна. Неразривно свързани с петролната индустрия на Тексас от края на XIX век, сега те са в авангарда на революцията на възобновяемите енергийни източници.

Проектите за вятърна и слънчева енергия "правят окръг Наваро водещ в страната по отношение на възобновяемите енергийни източници", казва директорът по икономическо развитие на окръга Джон Босуел.

Символичен пример за това е новият вятърен парк, открит миналата седмица от френската мултинационална енергийна компания Engie, с 88 вятърни турбини, способни да произвеждат 300 мегавата (MW) енергия.

Япония заменя ядрената енергетика с вятърни турбини

Япония заменя ядрената енергетика с вятърни турбини

Съобщава се, че фермата ще има потенциал да произвежда

На половин час път с кола на запад, в малкия град Абът, се намира соларна ферма с мощност 250 MW, също построена от Engie, която вече произвежда електроенергия.

Според Американската организация за чиста енергия, Тексас е лидер в страната по предоставяне на чиста енергия на корпоративни и промишлени купувачи - 35 % от общия брой в страната.

Щатът Охайо има около половината от броя на корпоративните и индустриалните проекти на Тексас, точно преди Калифорния на трето място.

"Вярно е, че когато мислим за Тексас, мислим за този много голям щат, където се добива нефт и газ", каза изпълнителният директор на Engie Франк Демайл.

Днес Тексас продължава да зависи основно от изкопаемите горива. Към началото на тази година газът е водещ източник на енергия (42% според Ercot, която управлява електрическата мрежа на щата). Въглищата остават с 11%.

Но възобновяемите източници на енергия заемат важно място.

Вятърната енергия вече осигурява 29% от нуждите на Тексас, а слънчевата - 11%. Останалата част идва от ядрена и водна енергия.

За сравнение, само преди две години делът на вятъра е бил 24%, а на слънчевата енергия - по-малко от 5%.

Като се имат предвид големите инвестиции на Тексас и дългата му история с енергията, базирана на въглеродни емисии, експертите не очакват скоро той да отстъпи място на възобновяемите енергийни източници.

NASA разработват летящи вятърни турбини

NASA разработват летящи вятърни турбини

Вятърните турбини от доста години насам се използват за генериране на енергия. Проблемът при тях е, че заемат твърде много място и обикновено трябва да се инсталират на високи и видими места като върховете на хълмове, била и така нататък

Тексас е основен доставчик на природен газ за Европа. И сега, казва Демайл от Engie, "заради войната в Украйна внасяме повече газ от САЩ и особено от Тексас".

Междувременно обаче законодателството, подкрепено от администрацията на Байдън и гласувано миналата година, може да ускори преминаването към възобновяеми енергийни източници чрез значителни федерални субсидии.