Вятърните турбини от доста години насам се използват за генериране на енергия. Проблемът при тях е, че заемат твърде много място и обикновено трябва да се инсталират на високи и видими места като върховете на хълмове, била и така нататък. Тъй като са близо до повърхността на Земята те улавят по-малко вятър, но са подчинени на повече турбуленция. И най-накрая, много еколози твърдят, че перките на турбините пречат на прелетните птици, съобщава бългаският технологичен портал kaldata.com.

NASA в момента разработват технология, която ще сложи край на тези проблеми. Те предвиждат вятърни генератори, които ще се носят във въздуха и така ще могат да създават много повече енергия. Има два начина, по които това може да се осъществи: генераторите могат да се вградят в устройство, подобно на хвърчило, което се носи във въздуха или да се инсталират на земя, но да черпят енергия от вятъра посредством хвърчило свързано към тях.

Според агенцията, най-голямото предизвикателство пред това ново поколение вятърни генератори е осигуряването на аеродинамична форма на носещите се във въздуха устройства. Някои компании вече са създали подобни хвърчила, които летят автономно, но те са захранвани от много сложни и скъпи системи, подобни на автопилота в самолетите. NASA искат да достигнат до едно по-евтино и по-просто решение.

От агенцията още миналия март са провели експеримент, в рамките на който са поставили евтина уеб камера на хвърчилото, свързана с лаптоп на земята. Връзката между двете устройства се осъществява чрез технология подобна на тази в Kinect - разпознаване на модели. От земята изследователите успели да получат всички данни за хвърчилото и да осигурят продължителния му полет. Използваното от тях хвърчило било само 3 метра, но според NASA, някои компании предвиждат вятърни генератори с размери на крилата колкото на Boing 747.