Народното събрание днес ясно е показало, че гласът на гражданите не е без значение. С такава констатация президентът Росен Плевнелиев приветства гласуваното днес в парламентарна зала решение за електронното гласуване.

"Решението на Народното събрание препотвърждава волята на хората за пряка демокрация в България. Народните представители, които казаха „да“ на електронното гласуване, показаха, че имат желание да чуят народа. Днес те показаха, че искат да управляват в негов интерес”, заявява държавният глава в прессъобщение, разпространено и до медиите.

Припомняме, 136 депутати подкрепиха, а 56 народни представители гласуваха против. Не се въздържа нито един.

Според президента днешното решение на парламента помага за връщането на доверието в институциите и засилва пряката демокрацията в страната. Президентът е сигурен, че това ще доведе до по-масово гласуване и по-активно гражданско общество.

Решението отваря пътя за въвеждането на технологиите на бъдещето в държавното управление и ще доведе до ускорено въвеждане на електронните услуги за гражданите.

Росен Плевнелиев призовава депутатите да продължат активно да работят по приемане на законите, които ще позволят и този начин на гласуване да стане възможен. Така ще затвърдят усещането, че се съобразяват с волята на гражданите, че пряката демокрация няма да бъде пренебрегвана и има бъдеще в държавата ни.