Президентът Румен Радев е споделял, че му се оказва натиск от различни посоки по кадрови въпроси или Господ знае още какви. Това заяви в интервю за БиТиВи служебният премиер Огнян Герджиков. Той коментира, че това е разбираемо донякъде, но не конкретизира определена партия

Запитан дали политици са дръзвали да му дават наставления, Герджиков заяви, че при него слава Богу такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначено от Радев. "Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал. Това са негови номинации, той ги е избрал от първия до последния. От мен до последния", допълни служебният премиер.

Той сподели, че преди не са се познавали с Радев. Президентът му е звъннал и го е поканил на среща, на която му отправил предложението за служебен премиер. Герджиков го помолил първо за размисъл и второ да потърси по-добър вариант от него. Той предположи, че вероятно Румен Радев е положил усилия в тази посока, но три дни преди да бъде сформиран кабинетът, той отново позвънил на Герджиков и повторил поканата си, казвайки, че това е положението.

Огнян Герджиков подчерта, че това е голямо доверие. През годините той бил натрупал известен опит, макар и не в изпълнителната власт, но да не се отговори такова доверие е много егоистично. Не смята, че с Радев са много различни. Той е с много добро впечатление за това, което Румен Радев излъчва.

Помолен да сподели дали е наследил проблемна или уредена държава, Огнян Герджиков отказа да даде конкретен отговор, обяснявайки, че всяко изказване в единия или другия полюс е рисково. По думите му истината е някъде по средата. Положението му на служебен премиер го карало да пази максимална неутралност, тъй като влизаме в предизборен период. Много силната критика щяла да налива масово в БСП, а пък ако кажел, че е наследил прекрасна, уредена държава, щяло да бъде агитация за ГЕРБ. Огнян Герджиков е категоричен, че не иска нито едното, нито другото.

Той посочи, че хората искат истината, но не трябва да се стига до крайности.

Според Герджиков не трябва да се вади скелетът от гардероба, макар че Бойко Борисов е призовал да се рови дълбоко. Герджиков обаче смята, че трябва по възможност да се прави умерено.

Огнян Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. Подчерта, че е човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искал да накланя везните нито на едната, нито на другата страна. "Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от другата страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение", обясни той. Герджиков подчерта, че са обречени ако не спасят неутралитета, който се иска от тях, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина. Той е убеден, че прави каквото трябва и каквото смята, че трябва. Призова хората да го съдят както намерят за добре.

Помолен за коментар защо са сменени половината областни управители, Герджиков отговори: "Защото не трябваше да сменяме всички". До смяната се стигнало след проучвания по няколко линии и констатирани по-големи или по-малки нарушения, свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори. Служебният премиер уточни, че има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ. Той е категоричен, че в такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила.

Огнян Герджиков е изключително възмутен от факта, че здравеопазването ни се е превърнало в бизнес. "У нас здравеопазването е бизнес. Това е престъпление към хората, не може да е бизнес. Вън търговците от храма", отсече премиерът.

Той обясни, че като специалист по търговско право смята, че пазарната икономика трябва да е водеща, но не пазарна икономика в здравеопазване и образование. Това е пагубно за държавата, подчерта Гержиков. Той смята, че болниците не трябва да търсят печалба и да търгуват със здравето на хората.

Вкарваме лекарите да влизат в престъпни схеми, за да им излиза балансът, посочи той.

По мнението на Герджиков пръстовият отпечатък е обиден за хората, тъй като сме свикнали пръстов отпечатък да се взима на престъпниците.

Жалко, че само два месеца ще работим и няма да може да се предприемат решителни стъпки в здравеопазването.

Огнян Герджиков смята, че Петър Москов и Илко Семерджиев са влезли в сблъсък, защото и двамата са много дейни, много енергични, много активни, работохолици, но имат различни виждания в здравеопазването.

Гержиков призна, че машинното гласуване се е оказало голям проблем. ЦИК проспала два месеца. Ако никой не се яви като кандидат за обществената поръчка, изборите ще се проведат по старата система и най-вероятно ще има опит да бъдат касирани. Тогава Конституционният съд ще трябва да се произнесе окончателно. Но това ще е голям проблем, категоричен е премиерът.

Той призна, че е гласувал на референдума.

Помолен за коментар за излъчването на български еврокомисар, Огнян Герджиков отговори, че е трудно да се реши дали служебното или редовното правителство трябва да вземе решение. Личното му мнение е обаче, че кандидатът трябва да бъде излъчен в сравнително близко време, защото ако е по-късно от това ще страда България. Герджиков подчерта, че еврокомисарят трябва да бъде изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност, експерт, качествен. Той имал няколко имена предвид, но не пожела да ги назове. На въпрос дали може да е Гергана Паси, той каза, че това добър вариант абстрактно погледнато, но тя не желае. Меглена Кунева също сама по себе си била добър вариант, но Герджиков подчерта, че не казва, че ще бъде тя.

Запитан дали е готов да остане по-дълго на поста, той заяви, че веднъж като се е хванал на хорото, ще трябва да го играе докрай, колкото и да е трудно. Психически обаче се е настроил на 27 април да си тръгне от "Дондуков 1". Надява се да го направи с чувство за изпълнен дълг.

Призна, че в Министерския съвет е сменил единствено компютъра, защото бил толкова бавен, че можел да кандидатства за книгата на Гинес.