Ако парламентът не сезира сезира Конституционния съд за референдума на Слави Трифонов, президентът ще направи това, за да е ясно предварително дали въпросите не влизат в противоречие с основния закон на България.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в предаването "Панорама" по БНТ.

По думите му това необходимо заради съмненията за противоконституционност на някои от въпросите.

Президентът беше категоричен, че гражданите трябва да могат да изкажат мнението си, но не би било коректно след това позицията им да не бъде зачетена заради процедурни проблеми.

"Винаги съм бил честен, нямам задни мисли, казвам нещата каквито са, в прав текст", заяви Плевнелиев.

Във връзка с днешния призив на ДСБ президентът да бъде подкрепен за втори мандат, той заяви, че не участва в тази инициатива и че "хората, които говорят, излагат единствено собственото си становище".

"По Конституция държавният глава е независим и равно отделен от всички политически сили. Все повече и повече ми се налага да напомням на много български политици какво пише в конституцията. Не става въпрос за оферти и каквито и да е други действия извън петата година от мандата на държания глава. Действам по съвест, надпартийно и по закон", коментира Плевнелиев.

Той заяви, че още в края на юни ще обяви решението си дали ще се кандидатира за втори мандат.

"До 30 юни има много работа за вършене. Дотогава - офертите настрана", обобщи държавният глава.

Във връзка с коментарите в публичното пространство за това дали ще се оттегли от политиката, той заяви: "Аз съм много млад. От кратко време съм в политиката."

Плевнелиев допълни, че се посветил на народа, хората ще преценят неговата работа.

"Историята не се пише по поръчка и в нея не се влиза по поръчка. Аз от ден първи вярвам в честността, в принципната позиция", каза още президентът.

"Следващите президентски избори не са толкова за личността, колкото за посоката - дали България ще продължи ускорено своята евроатлантическа интеграция или ще бъде отклонена в друга посока", прогнозира държавният глава.

По думите му, сега важната тема са не изборите, а антикорупционното законодателство, пенсионната реформа, съдебната реформа.

"Моят апел към народните избраници е: Моля ви, действайте спешно по антикорупционния закон", призова Плевнелиев.

По отношение на съдебната система той оцени положително разделянето на Висшия съдебен съвет на две колеги и прокурорите избират прокурори, а съдиите - съдии.

Той оцени положително и политиката в сферата на отбраната.

"Приехме изключително важно решение - да подобрим съвместимостта ни с партньорите", уточни президентът, като подчерта, че важните стъпки в политиката по отбраната са предприети със съвместните усилия на президента, правителството и парламента.

По повод на констатацията на водещия, че досегашните президенти през последната година от мандата си са били в лоши отношения с партиите, които са ги излъчили, определи отношенията си с министър-председателя Бойко Борисов като коректни.

"Това е шанс е за мен и за политическа партия ГЕРБ да отворим нова страница в политическата история на България", посочи държавният глава.

Той коментира и вероятността от предсрочни избори.

"Не е желанието на народа да има избори. Пет правителства минаха през мен, като държавен глава бих се радвал на стабилност", каза още Плевнелиев, като уточни, че стабилността не може да бъде самоцел.