Дейци на образованието, науката, културата и изкуството и изтъкнати обществени деятели бяха наградени от президента Росен Плевнелиев с висши държавни отличия, съобщиха от президентството.

За своите заслуги в областта на конституционното правосъдие Станислав Димитров получи орден "Стара планина" първа степен.
Държавният глава подчерта, че и днес, когато е трудно и много хора поставят под въпрос Конституцията и конституционния ред в страната, винаги е отправял апел за спазването на Конституцията. "В не един труден момент именно тя ни помогна. Тя е здравата основа, на която стъпваме", категоричен бе Плевнелиев.

Доцент Божанка Константинова и д-р Васил Стоянов бяха удостоени с ордени "Св. св. Кирил и Методий" втора степен за приноса си в областта на образованието, културата, литературознанието и изкуството.

Президентът припомни приноса на доцент Константинова като дългогодишен преподавател по българска литература, като ръководител на катедра и заместник-декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика. Основател е на специализираното издателство "Отечество", в което завежда Редакция "Литературно наследство". Автор и редактор е на повече от 400 книги и публикации.

Доктор Васил Стоянов е изявен представител на историческата българска общност в Молдова. От 1996 г. ръководи като директор Българския теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев.

Развива активна обществена дейност и има ключов принос за образованието и духовната култура на подрастващото поколение на българската общност в Молдова. Има множество публикации в сферата на педагогиката и образованието. За своята дългогодишна професионална дейност е отличаван с редица награди от институции в България и Молдова.

За своите заслуги в областта на науката, културата и изкуството с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие беше удостоена проф. Нева Кръстева. Изявен музикален теоретик, преподавател по полифония и орган в Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров", Нева Кръстева е професор по контрапункт и фуга от 1994 г.
"На нея дължим първия клас по орган в Република България", посочи президентът и открои нейната активна концертна дейност като органист в страната и по света.

Държавният глава удостои посмъртно с ордени "Стара планина" първа степен обществените и политически деятели Никола Петков и д-р Петър Дертлиев.

Никола Петков получи отличието за своя принос в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим, а д-р Петър Дертлиев - за големите си заслуги в борбата за демокрация, свобода и социална справедливост, както и за установяване на гражданско общество в Република България.

"Никола Петков е убеден демократ, противопоставил се на две диктатури с цената на живота си", подчерта президентът и отбеляза ярката политическа позиция на Никола Петков срещу всякакво сътрудничество с нацистка Германия през Втората световна война и впоследствие срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим в България.

"Висша форма на родолюбие е да отстояваш позициите си като убеден демократ, честно и почтено от най-високата трибуна - Народното събрание, висша форма на демократичност е да носиш отговорност за действията си. Той го направи съзнателно, с цената и на живота си. Българската демокрация има нужда и от такива жертви. Със сигурност тя е по-богата и силна, благодарение на лидери като него", категоричен беше президентът Плевнелиев.

Държавният глава цитира и думите на Никола Петков пред неговите мъчители: "Имам честта и щастието да последвам съдбата на своя баща и своя брат, да дам свободата си, ако е необходимо, да дам и живота си за българския народ".

Президентът открои и огромния принос на д-р Петър Дертлиев в изграждането на модерна и демократична България след началото на демократичните промени през 1989 г. "Като студент в последната година в Техническия университет в София през 1989 г. следях всяка изява на д-р Дертлиев. Той беше моят кумир, каза Плевнелиев.