Президентът Румен Радев отправи поздрав към българите по случай Международния ден на труда и работническата солидарност.

Той заяви, че 1 май не е подарък, а завоевание на работниците.

Преходът у нас раздели хората на шепа богати и мнозинство от бедни, посочи държавният глава и напомни, че стотици хиляди са на гурбет зад граница в опит да изхранят семействата си.

Радев подчерта и че през 2019 г. 89 българи са загинали при трудови злополуки, което по негови думи поставя България на дъното на европейските класации.

"Все още условията на труд в много български предприятия са далеч от стандартите. Заплащането в редица професии и региони е драматично ниско. Някои ще ви убеждават, че тези констатации са черногледи. Но вие, милионите работещи българи знаете, че това е горчивата истина", посочва президентът.

По негови думи "някогашните юмруци на протеста днес държат смартфони и изливат недоволството си в социалните мрежи". Според Радев това не може да промени обществото.

Той посочи и че липсата на убедителна подкрепа за пострадалите от кризата с коронавируса срива доверието в държавността. Бягството на управляващите от отчетност на публичните разходи пък било неуважение към труда на българите.

По повод 1 май Радев изрази благодарност към всички честни хора, "които с почтеност и усърдие градят и пазят България".

"В тези сложни времена Празникът на труда е повод да си спомним силата на солидарността. Да надмогнем заблудите на егоизма", заяви той и напомни, че неволите се надмогват с обединени усилия.

Трудът не е само прехрана, но и достойнство и бъдеще, за които трябва да се борим с кураж и задружни усилия, заключи президентът.