Държавните глави от страните, участващи във формата Б9 (страните от източния фланг на НАТО) осъдиха в своя декларация масовите руски бомбардировки срещу градове в Украйна, съобщиха от администрацията на президента Румен Радев.

В съвместната декларация президентите на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия осъдиха масовите руски бомбардировки срещу градове в Украйна. 

Румен Радев би обсъждал членството на Украйна в НАТО едва след мир

Румен Радев би обсъждал членството на Украйна в НАТО едва след мир

Декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 бе в различна среда на сигурност

Президентите на държавите от Източния фланг на Алианса призоваха за незабавното преустановяване на атаките срещу цивилни цели на територията на Украйна, които в съответствие с международното право се третират като военни престъпления.

Те определят заплахата за използване на ядрени оръжия от страна на Русия като неприемлива и потвърждават своя ангажимент към гарантиране на колективната си сигурност.

Припомняме, форматът Букурещ 9 (Б9) е инициатива, представена от президентите на Румъния и Полша Клаус Йоханис и Анджей Дуда. В нея участват страните членки на НАТО, които са в Източния фланг на алианса: България, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Първата среща на Б9 беше организирана през ноември 2015 г

Bloomberg: Путин вече атакува НАТО

Bloomberg: Путин вече атакува НАТО

Хибридните действия срещу членове на алианса могат да задействат член 5 от Северноатлантическия договор