Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид, съобщиха от президентството.

Радев подчертава, че заявените амбиции за членство на РСМ в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи.

МВнР привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид

МВнР привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид

Буяр Османи обеща съдействие от страна на местните власти по случая

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение, информират също от "Дондуков" 2.

Президентът предвижда отново да постави въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония пред държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на вниманието на европейските институции и Съвета на Европа. "Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи", допълват от прессекретариата на държавния глава.

Костадинов: РСМ не е готова да влезе в ЕС

Костадинов: РСМ не е готова да влезе в ЕС

Той е притеснен от атаките върху българския клуб в Охрид

По-късно от МС съобщиха, че служебният министър-председател Гълъб Донев е провел телефонен разговор с премиера на РСМ Димитър Ковачевски. Двамата са обсъдили тежкото криминално престъпление.

Донев категорично осъжда побоя срещу Пендиков, при който са му нанесени сериозни телесни повреди. В разговора той е определил нападението като напълно неприемливо, опасно криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и поиска от страна на местните власти незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза.

Премиерът е поискал и съдействие при организацията по транспортирането на Християн Пендиков за лечение в България. Ковачевски е изразил готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на Пендиков, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.

По разпореждане на Донев правителственият самолет "Фалкон" с двама лекари и реанимационна сестра от  Военномедицинска академия на борда вече е на път за РСМ. Пребитият македонски българин ще бъде настанен във ВМА, където ще получи необходимото лечение.