Посланикът на Република Северна Македония (РСМ) в България Агнеза Руси Поповска ще бъде извикана в Министерството на външните работи (МВнР). Ще й бъде връчена протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис III" в Охрид, съобщиха от външното ни министерство във връзка с извършения вчера жесток побой.

На 19 януари 2023 г. той е бил нападнат, при което са му нанесен тежки физически наранявания. Настанен е в болнично заведение, допълват от МВнР.

Служебният министър на външните работи Николай Милков е провел телефонен разговор с колегата си от РСМ Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти.

Временно управляващият Генералното консулство на България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с пострадалия и са изпратени в Охрид.

"Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. Все още българската страна не е получила официална информация за разследването и въздаването на правосъдие във връзка с последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие, срещу организацията "Цар Борис III" от края на 2022 г.", заявяват от външното ни министерство.

Според МВнР нападението от 19 януари 2023 г. е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, изразвяващи се включително и в невъзможността на страната да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани.

Костадинов: РСМ не е готова да влезе в ЕС

Костадинов: РСМ не е готова да влезе в ЕС

Той е притеснен от атаките върху българския клуб в Охрид

България очаква от властите в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на побоя, като отчетат сериозността на престъплението.

"Плурализмът, недискриминацията, толерантността и равенството между хората са универсални принципи, които свързват европейските демократични общества. Очакваме от страна, която е декларирала желанието си да бъде част от съюз, основаващ се на свободата, демокрацията и правовата държава да положи последователни и реални усилия за изпълнение на своите ангажименти, свързани със защита и гарантиране на правата на човека. За съжаление, през последните месеци, ставаме свидетели на точно противоположни тенденции в обществото на Северна Македония", допълват от Министерството на външните работи.

От МВнР изтъкват също, че съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано от страна на местните власти и от международните партньори, като очевидно то води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз.

Припомняме, това е поредното посегателство срещу клуб "Цар Борис III", а в случая и срещу българин свързан с него.

На 24 ноември от преминаващ автомобил бе стреляно с оръжие по сградата на българския клуб. Тогава Министерството на външните работи изпрати протестна нота до посолството на Северна Македония в София.

Само два дни преди това прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

На 12 октомври неидентифицирано лице счупи с брадва табелката на културния клуб. Извършителят е крещял "фашисти" и е отправял обидни реплики.