Неизвестно лице е стреляло с оръжие в късните часове снощи срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, в Република Северна Македония, съобщи БНТ.

При инцидента няма пострадали. На място е пристигнала полиция, за да опише щетите от стрелбата. По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от автомобил. Следи от стрелбата има по стените вътре в клуба и по прозорците и рекламните надписи на клуба.

Нападението е извършено около 21.00 часа снощи българско време.

Ново посегателство срещу българския културен клуб в Охрид

Ново посегателство срещу българския културен клуб в Охрид

Прозорците са разбити с камъни тази нощ

Македонското министерство на външните работи осъди нападението от тази вечер срещу "гражданския клуб в Охрид".

"Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Това са напълно неприемливи събития, които може да застрашат живота и да увеличат ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната", се казва още в съобщението от МВнР.

От министерството на РСМ призовават "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната", пише БГНЕС.

Вандал посегна на българския културен клуб в Охрид

Вандал посегна на българския културен клуб в Охрид

Табелката на сградата е счупена с брадва

Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

Това е пореден инцидент срещу клуба. Само преди два дни прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

Припомняме, че нападение имаше и срещу българския клуб в Битоля. Входната врата беше подпалена преди три месеца, а нападателят бе пуснат на свобода.

България осъжда минималната присъда на подпалвача на културния ни дом в Битоля

България осъжда минималната присъда на подпалвача на културния ни дом в Битоля

И освиркването на химна ни в Скопие е престъпление от омраза

Междувременно властите в Скопие приеха по бързата процедура закон, който предвижда в тримесечен срок клубовете да променят наименованията си, в противен случай те ще бъдат закрити.