За пореден път е извършено посегателство срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид, съобщи БГНЕС.

Клубът е с разбити прозорци, след като по тях са хвърляни камъни. Инцидентът се е случил тази нощ около 2:00 ч. Кадри от вътрешността на клуба показват множество стъкла по пода.

Това не е първото посегателство срещу български клуб в РСМ. На 12 октомври неизвестен вандал счупи с брадва табелката на културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. Дни преди това няколкостотин души скандираха "българи татари и фашисти" и замерваха сградата с яйца и камъни. През юни пък беше подпалена входната врата на клуб "Ванчо Михайлов" в Битоля, а извършителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един "против" или "въздържал се".

По информация на агенцията миналата седмица лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е съобщил, че е внесъл в парламента на РСМ предложение да бъдат затворени незабавно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка заради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград, но след импровизираното "отваряне" на клуба в Благоевград в присъствието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и на Мицкоски, въпросният въобще не е заработил и оттогава е заключен. Освен това въпросният е частно финансиран проект и като такъв нито регионалната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение относно функционирането му. Въпросната инициатива е предмет на частна договорка между собственика на имота и наемателя и органите на държавата нямат никаква намеса по отношение на нея, пише още БГНЕС. 

Външно "благодари" на Мицкоски по казуса с българските клубове

Външно "благодари" на Мицкоски по казуса с българските клубове

Българските клубове ще бъдат забранени, защото са български