За опозицията в Северна Македония не е проблем как се казват българските културни клубове, а самият факт, че са български, а антибългарската реторика се засилва под давлението на външни фактори именно в моменти, когато положителната динамика по оста София-Скопие се засилва. Това заяви на редовния седмичен брифинг на Външно министерство главният експерт във ведомствеото Желязко Радуков.

Изявленията на външното ни ведомство идват след позицията на лидера на основната опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че българските културни клубове край Вардар следва да бъдат незабавно затворени като мярка на реципрочност, след като българската държава затворила македонисткия клуб в Благоевград. ВМРО-ДПМНЕ е внесла и проекторешение за закриване на българските клубове в македонския парламент. Освен това преди дни в държавния вестник на РСМ бе обнародван законът за фондациите и сдруженията, който позволява чужди културни клубове да се откриват след санкцията на специална комисия, която да одобрява техните имена.

Следва да се отбележи, че България не е забранявала изникналия в частна къща македонистки клуб в Благоевград, носещ името на поета Никола Вапцаров, с мотива, че това е частна инициатива в частен имот на български гражданин, която няма връзка с официалната власт в Скопие.

"Що се отнася до г-н Мицкоски - смятам, че най-накрая имаме повод да благодарим специално и лично на него, защото ако четем внимателно неговото изказване, ще видим, че той всъщност казва истината, която всички ние знаем - няма никакво значение как се казват българските клубове, те ще бъдат забранени, защото са български. Това е есенцията на казаното и благодарим за неговата искреност, защото винаги сме знаели, че имената не са проблем, проблемът е какви са", каза представителят на Външно.

РСМ забранява със закон организации да използват имена, свързани с фашизма

РСМ забранява със закон организации да използват имена, свързани с фашизма

Решението се счита за директен удар срещу българските културни клубове

Радуков подчерта обаче, че с официалната власт в Скопие има градивен диалог, като двете външни министерства са в конструктивен и открит диалог по всички въпроси.

"Обърнете внимание, че подобен тип изявления на г-н Мицкоски и останалата опозиция в РСМ, се случва, когато има нещо положително в развитието на двустранните отношения, когато се опитваме да направим нещо ново и да засилим динамиката на двустранните отношения", обърна внимание той.

Самата законова норма е по-скоро пропаганден трик, защото има множество проблеми с прилагането й, подчерта още Радуков.

"Тези закони са така написани, че е чудно как ще се прилагат. Практиката на тяхното прилагане към момента изглежда, че е уязвима от към съдебни дела във всеки един нейн елемент. По-скоро изглежда, търсен е някакъв пропаганден елемент от внасянето на закона, отколкото някаква юридически обоснована норма."

От Външно са категорични - България ще бъде най-големият защитник на приетия механизъм за евроинтеграция на Северна Македония противно на информационната пропаганда в опозиционната преса край Вардар.

Външни фактори имат интерес от разделението между София и Скопие, подчертаха за пореден път от ведомството.

На Османи не му харесва накъде вървят отношенията на РСМ с България

На Османи не му харесва накъде вървят отношенията на РСМ с България

Македонският външен министър призова за по-интензивна и постоянна комуникация със София

"Мисля, че за всички е очевидно за кои фактори говорим - за тези, които искат да разделят Европа или да не допуснат нейното обединяване, в това число и с разпалването на военни конфликти и нескрита агресия", индиректно посочи към Кремъл Желязко Радуков.

От своя страна заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев изрази официалната позиция на министерството, че приетият закон за фондациите и сдруженията предизвиква "сериозни опасения", че може да се ограничи правото на сдружаване.

"Въвежда се нова институция - комисия по имената на личностите, чието становище ще бъде определящо. Възникват основателни въпроси - кой ще упражнява контрол върху работата на тази комисия?", пописа заместник-министърът.