Да се ​​забрани българският клуб "Цар Борис", който носи име със срамна роля в историята на македонския народ. За това настоя лидерът на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за телевизия "Канал 5".

Днес имаме клуб, който провокира и носи името на човек, който няма добра роля в македонската история. Това е цар Борис Трети, който е бил сътрудник на нацистите през Втората световна война и е изпратил повече от 7200 евреи от Македония в концентрационни лагери Треблинка, каза той. 

"Правителство, което обича страната си и уважава народа си, трябва да го направи и да го забрани, както си спомням точно след откриването на онзи клуб в Благоевград, който носи името на Никола Янков Вапцаров, човек, който обединява, който може да бъде голям мост между двата народа македонски и български, но той беше затворен. Този човек не само ни обединява, но има наистина срамна роля в историята на македонския народ", подчерта Мицкоски.

Буяр Османи: Клуб с име на цар Борис Трети вреди на македонските българи

Буяр Османи: Клуб с име на цар Борис Трети вреди на македонските българи

То не е в интерес на духа на диалог и приятелство

Припомняме, че на 2 ноември парламентът на Северна Македония прие закон, който не позволява на организации и културни клубове в страната да използват имена, считани от властите за свързани с фашизма.

Това е своеобразен отговор на българските клубове с имена на противоречиви фигури, които се отварят в страната и предизвикват протести.

Според новото законодателство новооткритите клубове на българи със спорни имена трябва да сменят името си в тримесечен срок или ги заличават от Централния регистър, където трябва да бъдат регистрирани всички клубове и фирми.

На 31 октомври, властите в Северна Македония забраниха създаването на ново българско сдружение, което да носи името на цар Фердинанд.

Искането за регистрация е било отправено от българското сдружение в град Богданци.

Адвокат в РСМ дава на Конституционния съд българското сдружение "Цар Борис Трети"

Адвокат в РСМ дава на Конституционния съд българското сдружение "Цар Борис Трети"

Откриването на българския културен клуб в Охрид предизвика голямо недоволство в македонската общественост

Решението бе на наскоро създадената комисия, която обсъжда исканията за регистрация на нови сдружения. Нейната цел е да "преценява ролята и мястото на историческите личности".

Това бе първото решение на комисията, която е подчинена на Министерството на правосъдието.

В Благоевград частна организация разкри македонски културен клуб "Никола Вапцаров". Той стана пореден повод за напрежение между двете страни заради използването на името на българския поет.

С "боклук" и "предател" в Благоевград посрещнаха Мицкоски на откриването на македонския клуб

С "боклук" и "предател" в Благоевград посрещнаха Мицкоски на откриването на македонския клуб

Полицейското присъствие в района беше засилено

Самият Мицкоски обаче го обяви за обединителен и присъства на откриването му. Той бе посрещнат бурно от българската общественост. 

Президентът Стево Прндаровски и външният министър Буяр Османи се въздържаха да присъстват, като Скопие настоя, че зад този клуб стои канадска организация с цел разделение.