Депутатите приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване. С тях се дава възможност на новите пенсионери да включат в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г.

Единодушно народните представители гласуваха и четиригодишен гратисен период, в който бъдещите пенсионери ще избират по старата или по новата методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент за отпускане на пенсиите им.

В действащото до момента законодателство в осигурителния доход, от който се изчисляват новите пенсии за трудовата дейност, не се включваше периодът от три последователни, избрани от лицето години.

С внесените изменения се дава възможност на лицата при даване на заявление за отпускане на пенсия след 31 януари 2018 г. да изберат размерът на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред. Те ще могат да включат дохода от трите най-благоприятни години през 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането им.

До 2023 г. гражданите ще могат да избират по коя методика да се пенсионират.

По думите на заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова служителите на Националния осигурителен институт ще изчислят и размера на пенсията по новата методика, като двата размера ще бъдат съпоставяни и служебно ще бъде определен по-благоприятният.

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС пък е категоричен, че с новите изменения никой няма да бъде ощетен.

"Всички български граждани, на които им предстои да бъдат пенсионирани през тази и през следващите години, трябва да бъдат спокойни, че няма да им се намали размера на пенсията", посочи Адемов.