Само двама бежанци от определената за страната ни квота сме приели до момента, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел, позовавайки се на информация от Европейската комисия.

Припомняме, че квотата бе определена след решението на Европейския съюз за разпределение на пристигащите от Италия и Гърция.

Според договорените квоти трябва да бъдат разпределени 160 000 кандидати за убежище от Гърция и Италия. Четири месеца след договорката обаче само двама сирийци са пристигнали от Гърция по нашата квота. 1302 са обявените свободни места у нас.

Още 100 души от Италия и Гърция са определени за разпределение към нашата страна. Правителството ни обаче иска да направи допълнителна проверка на тези хора, за да се разбере дали не представляват заплаха за националната ни сигурност.

Говорителката по миграция на Европейската комисия Наташа Берто обясни, че това забавя процеса. Молбите били подадени и се очаква само „зелена светлина” от нашите власти.

Страната ни обаче не била единствената. Наташа Берто отправи призив проверките на досиетата на бежанци да се да се извършват само на място в Италия и Гърция. Причината е, че там те отнемат само няколко дни.

По думите й решенията не се взимали достатъчно бързо. За това говорел фактът, че 100 молби са изпратени, но са преместени само двама. Берто изрази желание България и останалите държави да ускорят темпото.

Подробно писмо до правителството ни е изпратено и от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Отговор обаче не бил получил.