От българския филиал на "Безсмъртният полк" изразяват категоричното си несъгласие с позицията на министър-председателя Бойко Борисов и на заместник министър-председателя Валери Симеонов, които неглижират проявата на неофашизъм от страна на бившия зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев.

"Особено стряскаща е позицията на г-н Валери Симеонов, която граничи с дебелащина и будещо отвращение "чувство за хумор". Да обясняваш, че изпъвайки ръка във фашистки поздрав не е легитимация на фашизма, а форма на демокрация и "шега", е опасна политическа игра. Подобно поведение доведе до възраждането на най-мракобесната античовешка идеология по улиците на България, доведе до обезценяване на човешкия живот, доведе до всевъзможни прояви на агресия, доведе до апатия към подобни прояви", категорични са от "Безсмъртния полк".

Павел Тенев се разкайва за снимката с нацистки поздрав

Павел Тенев се разкайва за снимката с нацистки поздрав

Търсил хумористичен ефект и сценарий във всички снимки

Припомня се, че в борбата срещу фашизма и националсоциализма България е дала над 60 000 жертви, възправяйки се в борба срещу престъпната политическа идеология.

"В света жертвите достигнаха ужасяващите 70 000 000 души. И днес, съвременните последователи на фашистите и националсоциалистите, продължават да демонстрират своята мерзка мисъл и поведение, с тихата подкрепа и оправдание от страна на властта", подчертават те.

Според "Безсмъртния полк" приемането на оставката на Павел Тенев няма да има никакво значение, ако Бойко Борисов и Валери Симеонов продължат да неглижират този проблем и ако продължат да оправдават недопустимостта на подобно поведение, като го прикриват зад приказки за "нелепи шеги" и жал по "професионализма" на Тенев.

"Нищо шеговито няма в неонацисткото поведение и нищо професионално няма в назначаването на човек с подобно поведение. Надяваме се, че българските политици ще застанат на ясна позиция за драстично отхвърляне на всякакви прояви на националсоциализъм и фашизъм в българския политически живот. В името на жертвите на фашизма! В името на нашите роднини, отдали живота си в борбата срещу фашизма,! В името на Мира и Свободата!", завършват от "Безсмъртния полк".