България има интерес да поддържа преди всичко добри отношения със съседите си и да търси възможности в рамките на двата формата ЕС и НАТО да защитава националните си интереси. Това заяви в студиото на БиТиВи посланикът ни в Турция Надежда Нейнски във връзка с позицията на страната ни в конфликта между Турция и Русия.

Тя обясни, че дебатът в България върви от това до каква степен ние можем да се възползваме от ситуацията до един дебат за връщане на турското робство, в който турците отново са станали поробители, а руснаците – освободители. Нагнетила се е политическата лексика у нас, което според Нейнски е политически примитивно и не отговаря на интересите на страната.

Относно дебата до каква степен ние можем да се възползваме от ситуацията, тя обясни, че става въпрос до каква степен можем да използваме санкциите, които Русия наложи на Турция, за да можем да влезем по-сериозно на турските пазари и да увеличим стокообмена си.

Надежда Нейнски е категорична, че за да защитим интересите си, ние първо трябва да ги идентифицираме и да има относително съгласие по отношение на тях. Не може за едни да има освободители, а за други поробители.

Тя коментира, че ситуацията в Турция в момента не е така тревожна, както по време на изборите и при конфликта с Русия. Започнала е да се поуспокоява. Конфликтът между Турция и Русия е преминал на друго ниво. Той продължава словесно, както и по отношение на санкциите, които бяха наложени от Русия на Турция. Същевременно обаче дори страничните наблюдатели забелязват, че извън търговските санкции например няма санкции в сферата на енергетиката. Доставките на газ засега продължават, не е ясна съдбата на атомната централа, която се строи от Русия, но не е изрично отпаднала като проект. В момента се търсят възможности за успокояване на ситуацията, отбеляза дипломатката.

Относно „Южен поток” тя отбеляза, че не трябва да забравяме, че той е бил спрян от Европейския съюз и именно ЕС е заговорил за диверсификацията. По мнението й това е бил един инструмент на ЕС, който е бил от полза за нас.

Надежда Нейнски отбеляза, че посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу у нас е било работно, като и двете страни са искали да опипат почвата. Настроенията от срещата са били позитивни. Нейнски анонсира, че през април предстои сериозна среща между правителствата на България и Турция. Тогава щели да бъдат доразвити съвместни проекти в енергетиката и инфраструктурата. Нейнски отбеляза, че при посещението на Давутоглу е коментирано изграждането на интерконекторна връзка между България и Турция, по която да тече азерски газ. Досега се е говорело за интерконектор до Гърция, но вече се говори за връзка между Турция и България.

Обсъдени били високоскоростният влак между Пекин и Будапеща, удвояването на стокообмена между България и Турция, както и навлизането на български фирми на турския пазар.

Нейнски подчерта, че България настоява за довършване на възстановителните работи по Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Темата се поставяла непрекъснато. Посланичката ни наскоро е получила уверение от кмета на Истанбул, че възстановителните работи ще продължат. Той е архитект и бил загрижен църквата да се възстанови.

Относно проблема с бежанците, Надежда Нейнски каза, че на този етап ситуацията изглежда под контрол. Тя обаче направи уговорката, че трябва да се има предвид влошаването на климатичните условия и фактът, че през зимата преминаването на сухоземни или водни граници е много по-трудно. Освен това не се знае дали другата седмица напливът няма да се увеличи отново.

В момента притокът на бежанци не бил голям. Контролът на границите е добър както от турска, така и от българска страна. Доброто сътрудничество между ЕС и Турция по тази тема също е от голяма полза за България, смята още Надежда Нейнски.

На въпрос дали България може да бъде вратата на Турция за ЕС, тя отговори, че България може да бъде един добронамерен глас за Турция в ЕС. Този глас обаче нямало да бъде в ущърб на българските граждани. Според нея имаме интерес да имаме съсед, който да сближи политиката си с тази на ЕС.

Относно случващото се в дясното пространство бившият лидер на СДС заяви, че не смята, че Реформаторският блок ще се разпадне. Според нея ситуацията реформаторите да са на власт в опозиция е безсмислена.