Четири са основните приоритети на френското председателство на Европейския съюз, като към тях ще се прибави и търсенето на решение след отхвърлянето на Лисабонския договор в Ирландия.

Кои ще бъдат основните задачи, които Франция си поставя за разрешаване през следващите шест месеца, Париж оповести още през август миналата година.

По покана на Европейския институт и в присъствието на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова френският посланик припомни четирите основни приоритета, съобщава БНР.

Това са въпросите на енергетиката и околната среда, общата политика по отношение на миграцията, изграждането на обща европейска отбрана и обсъждане на стратегията за земеделието в Съюза за следващия бюджетен период.

Париж ще търси и решение на възникналия проблем след отхвърлянето на Лисабонския договор. Френското председателство може само да създаде обстановка на диалог, но предложението за решение трябва да дойде от ирландска страна, заяви посланик Дьо Понсен.

Той информира още, че по време на френското председателство ще бъде обърнато и внимание на доклада на Европейската комисия за България, който се очаква в края на юли.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова посочи какво България очаква от френското председателство:

"Очакваме френското председателство да вземе предвид и българската позиция - за базова година при намаляване на емисиите парникови газове да се смята договорената от Протокола от Киото. България има и положителна нагласа към френската идея за Европейски пакт по миграция. Държим да бъде акцентирана необходимостта от премахването на съществуващи и към момента ограничения пред свободното движение на работници между държавите, членки на ЕС".

Посланик Дьо Понсен посочи, че едва когато Европейската комисия публикува следващия си доклад на 23 юни за България ще има конкретни коментари по въпроса: "За момента не знам нищо за доклада. Не мога да говоря по същество".