Министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха присъединяването ни към Съвместния център на НАТО за киберзащита, съобщиха от МС.

Нашето военно министерство се присъединява на основание на два меморандума, подписани през 2008 г. Документите се отнасят за създаването, организацията и функционирането и за функционалните връзки на Съвместния център на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за киберзащита.

Центърът е със седалище в Талин, Естония. В него сега са представени 18 държави, а други четири - България, Румъния, Норвегия и Швейцария, са в процедура по присъединяване.

Основна задача на центъра е подобряване на капацитета, сътрудничеството и обмена на информация между НАТО, страните-членки и страните партньори в областта на киберотбраната. Това става чрез образование, научноизследователска и развойна дейност, анализи и консултации.

Присъединяването на България ще помогне изграждането и развитието на национални оперативни способности.

Създава се възможност за изграждане и усъвършенстване на експертния капацитет в областта на киберсигурността. Това става като изпратим наш офицер в центъра и възможост за участие на национални експерти в специализирани курсове и инициативи, които центърът провежда целогодишно.