ДСБ призова ДПС и НДСВ да заемат национално отговорно позиция по отношение на скандалите в МВР и оставането на Румен Петков в правителството.

Това заяви от името на ДСБ Иван Иванов и поясни, че национално отговорната позиция по отношения на скандалите в МВР, която ДСБ очаква от ДПС и НДСВ е позиция, при която не тесния партиен интерес или коалиционните взаимоотношения са поставени над интересите на страната.

Иван Иванов каза че очакват реакция от ДПС и НДСВ в рамките на настоящата седмица.

Иванов заяви още, че ДСБ настоява премиерът Сергей Станишев да отговори, след като защити Румен Петков, знаел ли е и разрешавал ли му е контакти с хора от организираната престъпност.

Според Иван Иванов въпросните срещи на Румен Петков са били тайни.
„Могат да са регламентирани ако се окаже, че министър-председателят е дал разрешение за такива срещи и затова отправяме въпроса именно към премиера", поясни Иванов.

Иванов припомни, че вътрешният министър Румен Петков сам е признал, че е имал лични контакти с босове на организираната престъпност в България и че малко преди това премиерът публично защитава своя министър и на практика поема отговорността за скандалите в МВР.

Събитията от последните дни, по думите на Иван Иванов, дадоха отговора на българското правителство за ЕС във връзка със спрените пари от европейските фондове - вместо категорични мерки за справяне с престъпността и корупцията избухна поредният скандал, този път във висшето ръководство на МВР.

Разкритата обвързаност на висшето ръководство на МВР с организираната престъпност може да доведе до негативни оценки в предстоящия монорингов доклад на ЕК и до нови санкции за България , предупреди Иванов.

С този министър на вътрешните работи се опасяваме, че докладът на Ек през юни ще бъде най-лошият, допълни заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов.

Никой от Европа няма да повери пари на държава, чийто вътрешен министър си пие ракията в престъпни босове.