Като основни предизвикателства пред България министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров посочи енергоемкостта на икономиката, иновациите и квалификацията, управлението на държавната собственост.

За 2006 г. България е реализирала износ на 7,8 милиарда киловатчаса електроенергия, което е рекордно постижение, но вече тя е с ограничени възможности за износ на ток и за покриване на нуждите на вътрешния пазар и се налага цялостно преосмисляне на енергийната политика, каза Овчаров по време на презентацията си в рамките на конференцията, посветена на предизвикателствата пред България във връзка с присъединяването й към ЕС, организирана от КНСБ.

Разграничавайки се от критиците на договора с "Газпром", Овчаров изтъкна, че този договор гарантира дългосрочни доставки на предвидими цени, което ще носи ползи на България.

Според министъра на икономиката и енергетиката основните приоритети за страната следва да бъдат насърчаването на инвестициите, иновациите, подобряване на бизнес средата, нарастваща конкурентноспособност, ускоряващ се икономически растеж и подобрен стандарт на живот.

Според него инфлацията ще остане в рамките на прогнозираното, но е възможно квалификацията на работната сила да се превърне в проблем за българската икономика.
България има нужда от инвестиции във високотехнологични сектори, но и от квалифицирана работна ръка, изтъкна той.

По негово мнение българският бизнес все още няма разбирането, че той също трябва да инвестира в иновации и квалификация.
Овчаров направи преглед на развитието на икономиката през последната година и изтъкна определящото значение на индустрията.

За деветмесечието на 2006 г. индустриалният сектор е реализирал ръст от 11,3%.
За първи път тази година се запазва тенденцията на изпреварващ ръст на износа спрямо вноса и то на износ на инвестиционни стоки, изтъкна още министърът.
"Одата на радостта" да се замени с дебат за одата на труда, призова лидерът на КНСБ Желязко Христов при откриването на конференцията.
Припомняме, бетовеновата „Ода на радостта" е химн на Евросъюза.

Синдикалистът подчерта, че цените ни са по-близо до европейските, отколкото доходите и прогнозира фалити и спад в заетостта, вследствие на присъединяването към еврозоната - нов ръст на цените.
Желязко Христов препоръча подобряване на социалния и гражданския диалог, на тристранното и многостранно партньорство, както и максимални усилия за намиране на национални формули за прилагане на "лисабонската стратегия", като рамката бъде национална програма за растеж и заетост.

Лидерът на КНСБ подчерта и че е необходимо да се подобрят политиките в областта на образованието и професионалното обучение и настоя да започне разяснителна кампания за възможните промени вследствие на демографския дисбаланс и имиграцията.