За още 4 машини е постъпила информация в Централната избирателна комисия, че преустановяват работа - за две в Пловдив-град и по една в Стара Загора и Пазарджик. Общо машините, които не работят и са по една в СИК са 32. Най-сериозният проблем е в четеца на машините - в 11 машини от 32 е преустановено гласуването поради това, че четецът на смарт картите, а следващите поред проблеми са заради принтерите или изобщо машините не са стартирали.

Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на последния за вечерта брифинг на ЦИК преди да излязат окончателните резултати от предсрочния вот.

Гласовете на избирателите няма да бъдат загубени, а ще бъдат отчетени, увери Матева. ЦИК няма сигнали за покупко-продажба на гласове. Дори и да постъпят такива сигнали в Комисията ще бъдат препратени на прокуратурата и МВР.

В ЦИК са пристигнали 4 сигнала за едно и също училище в столичния квартал "Младост" за една и съща секция затова, че има опашки пред нея. С препоръка към общинската администрация от ЦИК въпросната секция в "Младост" ще бъде разделен избирателният списък и ще бъдат образувани две секционни избирателни комисии за следващи избори. Ако в 20 ч. има избиратели, които са включени в избирателния списък, гласуването продължава, но тези хора, които искат да гласуват трябва да бъдат на съответните места в училището, а не в двора или по пътя, обясни Матева.

Божидар Божанов алармира за дефекти при машините за гласуване

Божидар Божанов алармира за дефекти при машините за гласуване

Той призова при наличие на проблем да се премине към гласуване с бюлетини

Към 16 ч. избирателната активност е 25.58%, като същата е най-висока в София-град и най-ниска в Кърджали. В ЦИК са постъпили още 7 жалби и 66 сигнала, всички са обработени и голяма част от тях са свързани с нарушения в социалните мрежи, както и нарушения от СИК. По всички сигнали е взето отношение и е направено всичко необходимо по изискванията на ИК.

Към настоящия момент работят всички 755 секции извън страната, отбеляза от своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Гласуването приключва в Азия и след един час затварят избирателните секции в Турция и започва периодът, в който ще е особено важно ЦИК да обработени бързи пристигащите книжа и материали. Няма сведения за някакви тежки нарушения извън страната, уточни Томов. Общо регистрираните нарушения извън страната от ЦИК са 5 броя, като са свързани с необходимостта да се направят доста заменяне на членовете на СИК.

15 машини за гласуване вече не работят

15 машини за гласуване вече не работят

Все още няма данни за избирателната активност