Машините, с които е преустановено гласуването са 15 за цялата страна. ЦИК разглежда още два сигнала - един за Плевен и един за Перник, но изчакват допълнителна информация затова, че машините на работят, за да се вземе окончателно решение дали да се премине към хартиено гласуване.

Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева първия брифинг в деня на днешните предсрочни парламентарни избори.

Общият брой избирателни секции в страната и извън страната е 12 934. Подвижните секции са 292, в затворите са образувани 15 избирателни секции, в болниците - 121, извън страната секциите са 755, секциите с хартия са 3 264. В страната се гласува в 2810 секции с хартия, а извън страната - 454.

Към момента за страната за проблеми с гласуването са подадени 10 сигнала, а 3 от тях са за нарушения в СИК. Навсякъде в страната и извън страната СИК работят, изборният ден е открит, увери Матева.

Има и подадени 2 жалби за предизборна агитация и нарушения - в интернет сайтове.

ЦИК все още няма данни за избирателната активност, като в обедните часове ще бъде съобщена.

25.5% активност към 16 часа на предсрочния вот
на живо

25.5% активност към 16 часа на предсрочния вот

"Галъп" измери 35,3% активност към 19 ч., "Тренд" - 33,6%, "Алфа рисърч" - 34.5%

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че има първи приключили избори в Нова Зеландия и в Австралия. Няма сведения за сериозни проблеми в Далечния Изток. В Европа е започнало гласуването навсякъде, като част от проблемите са били свързани с неявяването на представителите на секционните избирателни комисии или закъснения.

Всички секции в Европа работят, като още не е започнало гласуването в Северна и Южна Америка.

Има проблем от 2-3 места в Турция, че се общува на език, различен от българския език. Томов обаче не каза за кои населени места в Турция става въпрос.

В 15 секции в Турция изборният ден леко закъсня

В 15 секции в Турция изборният ден леко закъсня

Една машина в район Одрин не е заработила