Проблемът със сигурността на Европа е един от най-тежките. Това коментира ресорният министър Лиляна Павлова във връзка с предстоящото заседание на Колежа на еврокомисарите, което ще се състои на 11 януари.

Министър Павлова подчерта, че въпросите как охраняваме по-ефективно границите е една от най-тежките теми по обявените приоритети. "Ние сме призовани да бъдем честен посредник, да бъдем балансьор, защото ние трябва да представляваме оттук нататък позицията на 28-те. Това е най-тежката задача пред нас - да намерим пресечната точка, така че да имаме крайната позицията на 28-те", коментира Павлова.

С три видеоклипа за 202 хил. лв. разкриват България като „скрито бижу“ за Европа

С три видеоклипа за 202 хил. лв. разкриват България като „скрито бижу“ за Европа

Лиляна Павлова ги представи пред журналисти в НДК

Очакванията са заседанието на Колежа на еврокомисарите да бъде разпределено в четири клъстера спрямо нашите четири приоритета. Единият клъстер ще дебатира бъдещето на Европа, следващия бюджет, вторият - Западните Балкани и съответно темата със сигурност и миграция, четвъртият - дигиталният дневен ред. Това ще са темите, които ще бъдат обобщени в едно пленарно заседание на председателя Жан-Клод Юнкер.

Министър Павлова коментира и спекулацията с цените на юбилейните монети по повод председателството и високите цени, обявени за продажба в някои онлайн магазини. "Това, което мога да кажа, че монети като тази винаги се правят в тираж от 3 000 - 2000 са пуснати в обръщение, другите 1000 са закупени като протоколни подаръци. Не би трябвало да има спекулации и проблем по темата, нормално и очаквано е да има търсене", каза още Павлова, която изтъкна, че не случайно именно монетите са специалният подарък за очакваните ВИП гости.