Продължава посещението на президента Георги Първанов в Италия.

Предстои той да се срещне с италианския премиер Силвио Берлускони и ще разговаря с представители на италианския бизнес, съобщи БНР.

Вчера при разговора между българския държавен глава и италианския президент Джорджо Наполитано беше поставен въпроса как в условията на криза двете страни да не допускат сериозен отлив на инвестиции.

Италия е на пето място по чужди инвестиции у нас. За последните години италианският бизнес е инвестирал в България 1 млрд., 30 млн. евро, предимно в банковия сектор, транспорта и енергетиката.

Италия е и един от трите основни външнотърговски партньори на България, наред с Гърция и Германия.

Първанов ще разговаря и с кмета на Рим Джани Алемано и ще се подпише в Златната книга на Вечния град. Доскорошният еврокомисар по правосъдието Франко Фратини, който сега е външен министър на Италия и българският министър на външните работи Ивайло Калфин, ще подпишат съвместна декларация и меморандум за разбирателство между двете президентство.

По- късно делегацията ще присъства на концерт на Райна Кабаиванска в Капитолийския музей.

Припомняме, вчера след среща с италианския си колега Джорджо Наполитано президентът Георги Първанов призова в Рим за ускорено изграждане на газопровода „Южен поток".