Надявам се никой да не ме залее с чашата, за това което ще си говорим. Така с шега започна изказването си по време на вота на доверие в парламента силовият министър Цветан Цветанов. За да се застрахова срещу "мокри" инциденти той махна от трибуната чашата си с вода.

По-рано днес независимият депутат Тодор Великов предизвика истински скандал в пленарна зала, като обяви, че лидерът на партията Янев е искал заем от 100 хиляди лева за предизборна кампания. Това стана и повод за гневната реакция на Емил Василев, който лисна  чаша с вода в лицето на бившия си съпартиец и впоследствие беше изгонен от парламентарния шеф Цецка Цачева.  

"Бизнесмен убит с 3 куршума пред детето му", "Трето убийство за месец", "Мафията поздравява министър с шести разстрел", "МВР стана невидимо", "Бандити вилнеят, няма държава", "Бизнесмени се страхуват от отвличания", това са само част от заглавията в пресата от времето на тройната коалиция, които министърът прочете.

"МВР отвлече Наглите", "25 акции смениха имиджа на МВР", "МВР разби схемите", "Разбиха фабрика за убийства". Тези заглавия от вестниците след идване на власт на ГЕРБ, прочете Цветанов, за да очертае промените след управлението на предишните.

Реформи в сектор сигурност и МВР има, категоричен бе Цветан Цветанов и подчерта, че системата е реформирана поетапно.

Спекулирате с най-чувствителната тема за гражданите - правата на хората и борба с престъпността. С тези думи силовият министър се обърна към опозицията.

Той бе категоричен, че СРС-та се ползват по законовия ред и като пример за това той даде сформираната в парламента комисия за контрол на СРС, чийто председател е на ротационен принцип и не е от управляващите.

Цветанов посочи и числеността на МВР - 58 хиляди души, като представи статистика, от която става ясно, че това е цифра по-малка от броя на МВР служителите в предходните кабинети.

Вътрешният министър се обърна и към сините с критики - че не са разсекретили досиетата на агентите от ДС по времето на своето управление, а сега обвиняват ГЕРБ, че не го правят достатъчно ефективно.

Вицепремиерът призна, че именно правителството на Станишев е приело закона за досиетата, но подчерта, че едва при ГЕРБ той е започнал да се изпълнява.

По думите му правителството се нуждае от подкрепа, тъй като очаква още компромати да атакуват кабинета.

Нямаме притеснение от вот на недоверие, обясни Цветанов.