Подчинени на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова се опитват да овладеят държавното предприятие "Кинтекс", стана ясно от последните действия по смяната на ръководството.

Държавната консолидационна компания (ДКК) с поредни спешни действия за смяна на ръководството на "Кинтекс" ЕАД - входира ново искане за смяна на изпълнителния директор. Това става ясно от справка в Търговския регистър.

С това свое действие ДКК отново опровергава министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, като на практика дискредитира нейната публична версия за "извършен одит на Кинтекс". В новите мотиви за смяната на ръководството се посочва като причина "разкрита държавна тайна", а за проверка в дружеството вече не се говори, уточняват от компанията.

"След като оборих публично с документи и безспорни факти нелепото твърдение за проверка от Инспектората и конфликт на интереси, сега министър Нинова ме уволнява повторно, като чрез ДКК спекулира и представя личното ми професионално мнение, че българско оръжие стига до Украйна през посредници, като изнасяне на държавна тайна - опит да ми се запуши устата и да бъда сплашен", коментира изпълнителният Александър Михайлов, чиято оставка министър Нинова отдавна оповести.

Според него е възможно всички предприети действия от ДКК да са по лично разпореждане на министър Нинова, на която се налага да отговаря на все повече неудобни медийни въпроси. Това на практика е опит с юридически хватки да се заобиколи разпореждането на българския съд, с което бе спряна смяната в ръководството на "Кинтекс" и да се ускори кадровата смяна на изпълнителния директор.

"При първия опит за моето уволнение, след като прекратих източването на милиони от "Кинтекс" ЕАД от чужда офшорна фирма, г-жа Корнелия Нинова нарочно и манипулативно трансформира пред медиите анонимен непроверен донос за констатации на Инспектората на Министерството. Сега изваждат нова карта - че съм изнесъл държавна тайна. Целта е само една - колкото могат по-бързо да овладеят "Кинтекс", категоричен е Александър Михайлов.

Той поиска да има проверка в дружеството и да удостовери, че въпреки че има допуск до класифицирана информация, никога не е имал достъп до държавни тайни и не е разгласявал такива.

"При всички мои публични изяви не съм нарушавал и търговската тайна. Никога не съм споменавал конкретни държави-клиенти, номера на търгове или договори, описание на доставяното имущество или друга чувствителна информация", подчертава Александър Михайлов. Той задава риторичния въпрос дали и редица журналистически разследвания по темата с оръжието за Украйна са окачествени от министър Нинова като действия срещу държавата и предвижда ли да сплаши и техните редакции по същия начин.

Еволюция има и в позицията на министър Нинова, след като Александър Михайлов обяви, че я дава на съд след изнесените неверни твърдения. Преди тя твърдеше, че той е работил едновременно в "Кинтекс" и в друга оръжейна фирма. Сега вече ДКК променят позицията си като посочват, че със свои действия изпълнителният директор е облагодетелствал компания, в която е работил в минал период. Така още веднъж показват предходно изречените неистини от ресорния министър. Що се отнася до казуса - цялата информация е предоставена в нарочен доклад до министър Нинова на 28.01.2022г. като до сега не е имало никакви последващия действия от нейна страна.

В своята позиция Михайлов категорично посочва, че нищо от изложените от ДКК мотиви за уволнението не отговаря на истината.