Поредни тежки обвинения и разкрития към политическия проект на председателя на НПСС Ангел Георгиев полетяха от бившия негов преподавател и настоящ председател на „Сдружението за европейско качество във висшето образование" адвокат Калин Костов.

Костов разкри пред медиите материали и доказателства за обвързаността на Ангел Георгиев с Красимир Георгиев - Красьо Черния, ректорът на Стопанската академия в Свищов Величко Аврамов и бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

За да постави основата на своята теория адвокат Костов върна лентата към дните малко преди началото на протестите и припомни скандала с Фонд „Научни изследвания", който доведе до оставката на бившия министър на образованието и науката Сергей Игнатов.
Доктор Христо Лафчиев от БАН, който също присъства на пресконференцията припомни, че в началото на декември, след като от Българската академия на науките са изпратили куп документи, свързани с измамите във фонда, една единствена организация е подкрепила експросветния министър Сергей Игнатов и това е била именно НПСС.

Той обясни, че НПСС получава 1% от таксите на студентите и има пряк интерес от тяхното покачване. Според Лафчиев, така наречените представители на студентите буквално са „подкрепили корупцията". „Става дума за една система на студентско представителство, която буквално учи младите студенти на корупция."

Лъжа е според Костов и Лафчиев, че в НПСС има представители на 54 университета. По техни думи става дума само за 26 висши учебни заведения.
„Не ни трябва такова представителство, което е съгласно с всеки министър, защото очаква лични облаги", добавиха те и призоваха само да погледнем начина, по който са облечени тези хора, за да разберем, че далеч не са „чисти и неопетнени" обикновени студенти, зад които е имал желание да застане Христо Стоичков.

Калин Костов подчерта, че не му се иска да вярва, че големият футболист Стоичков е знаел в какво се забърква и според него по-скоро е бил подведен.
Той заяви, че е готов да му предостави лично всички изнесени данни, за да може треньорът на Литекс и лице на „Движение Орлов мост" да преосмисли решението си.

„Христо Стоичков легитимира Ангел Георгиев и хората около него, гледайки ги в очите. Аз ще се опитам да ги делегитимирам, гледайки ги в техните биографи",
заяви Костов, след което обясни, че лично познава Георгиев, тъй като му е бил преподавател през 2003-та година.

Той изтъкна отново изключителния академичен куриоз, че председателят на НПСС записва третата си магистратура, след като преди това е защитил докторска степен.
В момента в студентското досие, извадено от сайта на Академията в Свищов пък пишело, че „лицето е с прекъснати права поради слаб успех".
Този факт бил доста странен, тъй като всички налични оценки били много високи и вероятно става дума за нарочно пропускане на даден изпит, за да се продължава студентския му статус.

Следването на 31-годишният Георгиев пък продължава вече над 10 години, изтъкна Костов. Невероятно е също така, че по закон председателят на НПСС има право на два мандата от по две години, а Георгиев е такъв вече над пет години.

Относно връзките на Георгиев с Красьо Черния бе обявено, че на своята защита на докторска степен през 2008-ма година той се явява лично с Красимир Георгиев, който няколко дни след това също идва на защита.

Относно мястото на гербера Емил Димитров в цялата схема, наречена многократно от Костов - „инженерен проект", адвокатът първо категорично заяви, че Димитров се намира в страхотен конфликт на интереси. Недопустимо е бившият депутат от ГЕРБ да участва в настоятелството на Стопанската академия и в същото време да е действащ народен представител.

Също така Костов призова да се замислим на факта, че на сбирката в „Арена Армеец" са били изсипани няколко рейса именно от Етрополе, където Димитров има бизнес интереси и държи футболен клуб. Нещо повече  - Емил Димитров внася предложение за увеличение с 600 000 лева на бюджета на Висшите училища, като 500 000 лева от тях са насочени случайно или не именно към Стопанската академия.

Не бе пропусната и самата личност на Величко Адамов. По думите на Костов, спрямо него отлежават редица дела и куп информация за участие в нелегални схеми, като четири години не се случва нищо в тази насока.
Той обеща, че ще търси по този повод главния прокурор Сотир Цацаров.

Бащата на шефа на НПСС Георгиев чрез неговата фирма пък е получавал държавни поръчки, възложени от Стопанската академия, което още веднъж свидетелства за "топлата връзка" между двамата в тази престъпна схема.

Самият Цветан Цветанов също трябвало да даде ясен и категоричен отговор дали се разграничава от Адамов, или напротив, тъй като на този етап фактите говорели по-скоро за второто.
Бившият министър на вътрешните работи е бил избран от област Велико Търново, многократно е посещавал Академията и според Костов много добре знае за всичко случващо се.

Припомняме, от НПСС се разграничиха ръководството на Софийския университет, редица професори от там, както и студентските съвети на СУ, УНСС, Техническия университет и други.