Нуждаем се от нов Закон за обществените поръчки, защото старият е прекалено кърпен. С този мотив вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев защити законопроекта за обществените поръчки на Министерски съвет пред депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси.

Народните представители от тази комисия се захванаха с разглеждане на първо четене на Закона за обществените поръчки и поканиха министър Дончев да го представи.

„Старият закон е приет през 2004 година. Проблемът не е, че е стар, а че е преправян безкрай много пъти и е труден за прилагане сега", обясни вицепремиерът Дончев и призова: „Нека да мислим за изцяло нов закон и да престанем с кърпенето".

В защитата на законопроекта на кабинета вицепремиерът напомни, че усилията от три години насам са насочени към създаването на такъв ред и такива правила по отношение на обществените поръчки, които да бъдат съвършени.

„Не постигнахме успех, защото аз не знам някъде по света да има съвършени правила за провеждане на обществени поръчки", призна вицепремиерът по европейските въпроси. Според него обаче, въпреки този факт, при всеки следващ опит законодателството става все по-добро.

„Илюзия е да смятаме, че единственото, което би дисциплинирало обществените поръчки, е добрият закон", изтъкна още вицепремиерът.

В детайли новият Закон за обществените поръчки е подготвян през последните седем-осем месеца именно от екипа на Дончев.

Направихме възможното, дори малко отвъд възможното, да се съобразим с всички редакции на заинтересованите страни", се похвали вицепремиерът и даде пример, че само на работно ниво са получени над 700 коментара и предложения за редакция на текстовете.

„Опитахме се да сложим всички научени уроци през последните години", се зарече Дончев.

На първо четене от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС дадоха заявка, че ще подкрепят законопроекта на Министерски съвет.

Ще го подкрепим", обеща народният представител от Реформаторския блок Петър Славов. По отношение на обществените поръчки обаче той предложи на вицепремиера Дончев със законопроекта Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да бъде освободена от досегашния си ангажимент да се занимава с обществените поръчки.

„И ние ще го подкрепим", даде подкрепата си и депутатът от ДПС Хамид Хамид. В движението обаче са се чудили дали предложеният законопроект не е прекалено рамков.

Крайният резултат от гласуването обаче бе положителен, тъй като парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроекта.