И от Министерство на правосъдието са изненадани от обявения законопроект вчера от Министерски съвет за създаване на нов орган, който ще работи за опазването на националната сигурност, ще се занимава с рисковете за икономическата и финансовата система. Той ще бъде оглавен от вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Разпространеният на 26.05.2022 г. в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане, заявяват в съобщение от институцията.

Иначе признават, че е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. В нея участват и експерти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите, представители на академичните среди и др.

Към настоящия момент, работната група не е приключила своята работа.

Работната група стигна до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при несъмнено съответствие с българския и европейския правов ред.

Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин.

Фашизъм, Берия и Гьобелс - всички партии в НС скочиха на българския "Магнитски"

Фашизъм, Берия и Гьобелс - всички партии в НС скочиха на българския "Магнитски"

Политическа патология, но в пленарна зала все още има някакви остатъци на здрав разум

И в сградата на Министерски съвет преди заседанието позицията потвърди заместник-министърът на правосъдието от квотата на "Демократична България" Борислав Ганчев.

"Запознах се с това, което излезе в публичното пространство, и мога да кажа, че не е ясен авторът на този законопроект. Мога да кажа, че в Министерството на правосъдието имаме работна група, която работи по законопроект за защита на националната сигурност и посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. Това не е законопроектът, който бе публикуван в медиите", каза той.

И подчерта - изтеклият в медиите законопроект няма как да бъде подкрепен от правосъдното ведомство, тъй като противоречал на Конституцията и европейското право.

Когато работната група в министерството свърши работата си, резултатът ще бъде обявен публично, обеща Ганчев. Във въпросната група участват и представители на финансовото ведомство, МВнР, БНБ, НАП, представители на научната общност.