Проектобюджет 2011 е проектобюджет, който най-бързо се актуализира. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди днешния Национален съвет на партията.

Намерението за вдигане на осигуровките променя рамката му като приходна част, поясни той и допълни, че редно би било да се изтегли проектобюджета за следващата година и да бъде внесен актуален.

Правителството на ГЕРБ е абсолютно непредсказуемо и безотговорно.
                    Още...

В дневния ред на пленума бе отделено значително време за обсъждане на позицията на левицата по пенсионната реформа. Самият замисъл на т. нар. пенсионна реформа беше доста безумен, категоричен е лидерът на червените.

По думите му близо 8 месеца държавата се тресе от напрежение и хората не знаят каква политика ще води правителството по отношение на пенсионната система и начина на осигуряване.

Затова свидетелстват последните импровизации, с колко процента ще се вдига пенсионната осигуровка, посочи Станишев. (Междувременно стана ясно, че министрите Дянков и Тотю Младенов ще се срещат със синдикатите по темата, бел.ред.)

Сергей Станишев изтъкна, че БСП категорично се противопоставя на пенсионната реформа, при която българите ще работят докато умрат.

На въпрос на news.bg каква е позицията на партията относно поетапното увеличаване на осигурителния стаж за пенсиониране Станишев посочи, че след днешния пленум БСП ще излезе със свои алтернативи.

Действително има проблеми с демографията и със стабилността на пенсионната система, но нещата трябва да е решават предсказуемо, дългосрочно при широк консенсус в обществото, смята той.

Лидерът на БСП припомни, че тройната коалиция е оставила 1.8 млрд. лева в „Сребърния фонд", който беше създаден именно за стабилност в пенсионната система.

За пенсионна реформа не можем да говорим, заяви и Драгомир Стойнев -председател на социалната комисия в парламента и член на БСП, и допълни, че системата не се реформира истински.

Стойнев представи пред съпартийците си действителното състояние при пенсиониране като осигурителен принос и средна продължителност на живота.

В момента мъжете се пенсионират на 64.1 години при осигурителен стаж от 38 години и половина, а жените се пенсионират на възраст от 60.2 години при осигурител стаж 35.8 години.

Стойнев обаче подчерта, че средната продължителност на живота на българския мъж е 69.9 години, а на жените - 77.08 години.

БСП предлага увеличаване размера на осигурителната вноска за Фонд „Пенсии" с 2% и тя да достигне нивото от 2009 година.

Социалистите искат да бъде увеличен и размерът на осигурителната вноска на Фонд „Безработица" за държавното обществено осигуряване от 1 до 2%.

Според тях е необходимо регулярно увеличаване на максималния месечен размер на осигурителния доход за страната до размера на 10 минимални работни заплати за съответния период, както и запазване прилагането на швейцарското правило за актуализиране на пенсиите.

Социалистите предлагат вместо изкуствено да се увеличава възрастта за пенсиониране, по-добре е да се стимулират хората, достигнали пенсионна възраст, да останат на пазара на труда,

Това може да стане чрез увеличаване на всяка година на осигурителния стаж за работа след придобиване правото на пенсия от 3 на 5%.