Необходимо е бързо да се намери решение по ситуацията с мигрантите и е важно, че страната ни се намесва решително в сегашния драматичен момент. Такава позиция изрази бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

"Това решение не зависи единствено и само от България, но е важно, че се намесваме решително в един драматичен момент, когато трябва да се намери спешно решение. Добре е за страната ни, че реагира така", заяви проф. Близнашки.

По думите му, Борисов е натрупал международен опит и показва държавнически качества.

Напомняме, българският премиер разговаря с турския президент Реджеп Ердоган за възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион.

"В голямата политика няма място за идеологическа обремененост. Трябва да се търсят решения, които да съответстват на геополитическите реалности", коментира бившият служебен премиер в предаването "Денят ON AIR".

Според него, това е проблем, който може да има много драматични последици, включително свързани с националната сигурност.

"Цяла Европа е на тръни. Трябва да се намери бързо решение. Че може да се разчисти теренът веднъж завинаги, че демокрацията ще победи в тези географски ширини - това са огромни илюзии. Трябва да се видят реалностите.", категоричен бе Близнашки.

Той коментира и предложението за отпадане на давността за приватизацията.

"По-добре е да бъдат попитани европейските институции и Съветът на Европа изпреварващо, а не постфактум да тръгнат да разнищват нашата инициатива. Нещата са много деликатни. Една отмяна на давността ще предизвика несигурност в икономическия живот", заяви той.