ГЕРБ се учат, но правят грешки, СДС е историята и фонът, ДСБ е изключително трагична, а Консервативното обединение на десницата (КОД) - почти невидима. Такава психологическа картина очерта проф. Антоанета Христова на форума "Българските партии в център-дясно - успешни стратегии за развитието на България", организиран от СДС.

Тя посочи, че дясното в България се свързва с дърпането на обществото напред, а лявото се свързва с меките мерки и с човека, поставен в центъра на разбирането, със социалните политики, с вниманието към образованието. Затова двете не могат едно без друго и тогава, когато има тежки кризи, човешкото същество има повече намерения да се обърне към дясната ценност, но в същото време има потребността от лявото обгрижване, анализира проф. Христова.

Тя изтъкна, че десницата е изправена да преодолее изначалното си отхвърляне на вниманието към човека, за да може да бъде конкурентна и да покрие по-многопрофилно секторите на управление.

Десницата в лицето на ГЕРБ се свързва с магистрали, ремонти, строителство, икономика, пазене на фискалния резерв, покриване на пари - винаги има една финансова стабилност, която до този момент ни се дава. Оттук нататък следва важната крачка за реформите в меките сектори като проблем на десницата, посочи проф. Христова.

ГЕРБ е в процес на учене, прави сериозни грешки в избори на политики, но е призната отвън и се стреми да се позиционира максимално изчистено. СДС е историята и фонът на развитието на държавата в демократичния процес.

Туск: Борисов е в беда, няма да оправдавам всичките му грешки

Туск: Борисов е в беда, няма да оправдавам всичките му грешки

Трябвали повече усилия от ГЕРБ в борбата с корупцията в България

ДСБ отсъства и попадна в една много объркана формация, която няма политически профил, опитвайки се в своята шареност да намери себе си и да постигне резултат. ДСБ постигна временни успехи, но проф. Христова е убедена, че на самата партия, разчитайки на старата градска десница, не им остават десни избиртели, а им "остават силно либерални избиратели от млади момчета и момичета от провинцията, движейки се с колела и ранички, живеещи в южните квартали на София".

ДСБ направи много грешки и доказва, че ситуацията на тази партия е изключително трагична. Партията на бившия здравен министър Петър Москов - КОД, е четвъртата дясна партия, която е изключително невидима и може да изтегли стари кадри на ДСБ. Усещането на проф. Христова е, че ретрото става съвременно ново в съвременно облекло.

В тези четири формации има своя силен коз на десницата и всяка една от тях би могла да допринесе за единния добър резултат на десницата. Всяко разединени е грешно, но десните партии не се учат на това. Обединението е правилният ход в политиката, акцентира проф. Христова.

По отношение на протестите в страната според нея усещането отстрани е, че протестът и "революцията" не успя заради липсата на програми, заради липсата на визионерско мислене и заради отсъствия на фундаментални изисквания.

По думите й през последните дни в страната протестите са в процес на затишие, на изчерпана енергия и на приключване. Кризата в страната е тройна - икономическа, здравна и политическа, и тя поставя изключителни изисквания към хората, които трябва да я управляват адекватно, обясни проф. Христова.

Тя обясни, че революцията ни показа една страшна черта - да плаши публиката и с уплах да правят резултат. С уплах не се прави резултат, а е използван в други системи и в други векове за постигането на политически намерения, допълни политическият психолог.

Според нея има една аксиома, която се повтаря, че изборът в политиката е емоционален. Емоцията движи кой харесва, кой не и тезата е абсолютно разбираема, посочи тя и допълни, че не само емоциите, но и здравият смисъл е едно понятие, което е свързано със съзнателния човешки мисъл.

Проф. Христова посочи, че компонентата на перспективата е основна, преди човек да реши за кого да гласува. Основното усещане на емоционално търсене е нов модел на управление, който трябва да дойде. Когато стигнем до темата "модел", никой не смее да изговори докрай и в някаква степен характеристиките на модела. Социалните науки не са дали отговор на въпроса какво следва след демокрацията, изтъкна политическият психолог.

Според нея въпросът е какво е лечението и каква е следващата стъпка в "болната демокрация" в България. Отговорът на проф. Христова е, че нито една революция не би могла да има своята успеваемост, ако няма опитен, преживян, усетен, преценен и разумен модел, че работи успешно.

"Революционните напъни не биха могли да успеят и за мен това е абсолютно валидно не само у нас, но и в световния процес на демократично търсещите човешки общности", категорична бе проф. Христова.

Тя е на мнение, че идеологиите ще се засилят - много по-комплексни, със знания, с много по-съвременни форми на комуникация, разчупено лидерство и комуникация, а не за вертикално налагане на управление. Големите политически партии се втвърдиха и битката направи така, че много хора да гласуват на изборите. Битката в деня на изборите и пакетирането на агресия накара социологията да не може да хване общественото мнение, каза още проф. Христова.