След 25 относително спокойни години без пряка заплаха за сигурността на страната, сега ситуацията се промени и интересът към армията е завишен. Има пряка нужда от модернизация на армията, която най-накрая стартира.

Това заяви през БНР директорът на Института по отбрана към Министерството на отбраната проф. Тодор Тагарев преди международното изложение за военни и отбранителни технологии „Хемус“.

Изложението се провежда през две години, като през тази година интересът е значително по-голям, подчерта проф. Тагарев. Форумът ще се проведе от 25 до 28 май в Пловдив.

„Едно от вижданията за Европа след края на Студената война е, че Европа трябва да се превърне в единно пространство за сигурност и един от инструментите за това е разширяването на НАТО към Югоизточна Европа и Балканите.” –  коментира проф. Тагарев направи във връзка с приемането на Черна гора за 29 член на НАТО.

Относно активирането на противоракетния щит в Румъния той допълни, че тази система за противоракетна отбрана ще допринесе за баланса в региона, за да се неутрализират потенциални заплахи откъм Русия.

Проф. Тагарев напомни, че Москва обяви НАТО за противник в контекста на официалната руска военна доктрина.

По думите му, противоракетният щит е принос към по-високото равнище на сигурност – нашата и на нашите съюзници.

В изложението „Хемус” ще се включат 41 български и над 20 чуждестранни фирми, научни и изследователски организации.

За първи път в него ще участват фирми от Китай и Япония, което разширява географския обхват на изложбата. Чуждестранните участници представят отбранителни технологии от областта на корабостроенето, въздушната отбрана, бронираните машини.

 Ще бъдат показани нови образци техника, които са на въоръжение във формированията на Българската армия, увери полк. Тодор Хитров.

Програмата включва и демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации, търсене и локализиране на терористи и обезвреждане на обект

Темата на тазгодишното изложение е „Научните изследвания като ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности“.

Форумът среща държавата, производителите и изследователската общност, която разработва нови технологии и продукти. Ще бъдат изнесени над 70 доклада за състоянието на съвременната отбрана.