Обвиниха бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение, съобщиха от Софийска военно-окръжна прокуратура. Той е обвинен по престъпление по чл. 387 ал. 3, вр. с ал. 1 Наказателния кодекс (НК).

Според текста на НК: "Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до три години. В ал. 3 се казва, че ако деянието е извършено с цел деецът да набави за себе си или за другиго имотна облага или да причини другиму вреда, наказанието е: лишаване от свобода.

Според съда, на 12 март т.г. "представителят на висшия команден състав от Българската армия бригаден генерал Шивиков неправомерно е използвал труда на четирима подчинени му  военнослужещи, отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово.

Извън служебните им задължения четиримата военнослужещи са извършвали ремонтни дейности в жилището на Шивиков, находящо се в гр. София. По този начин Шивиков се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерство на отбраната и Въоръжените сили на Република България", се казва в текста на съобщението.

Спрямо Димитър Шивиков е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на  1000 лв.

Бригаден генерал Димитър Шивиков е служил като национален командир на българския контингент в Афганистан. Той е авторът на девиза на 68-а бригада "Специални сили" - "Там, където другите не могат". Негова е и заслугата за доизграждането на православния храм в района 68 бригада.

Ген. Димитър Шивиков е командир на Четвъртия ни батальон в Ирак, когато смъртта застига трима военнослужещи. При изпълнение на рутинна задача по нощен патрул в зоната за отговорност е прострелян смъртоносно офицерски кандидат Гърди Гърдев. Военнослужещият е убит от американски часови на пост в радиорелейна база, намираща се в близост до магистрала "Тампа".

Инцидентът се случва на 4 март 2005 г. и е категоризиран е като приятелски огън. Два месеце по-късно, на 3 май, офицерските кандидати Преслав Стоянов и Валентин Донев загиват в резултат на пътен инцидент при пустинна буря. Инцидентът се случва на 35 км от границата с Кувейт. Преслав Стоянов загива намясто, а Валентин Донев почива от раните си в английската военна болница, град Басра.

Ген. Димитър Шивиков не пожела да коментира обвинението от Софийска военно-окръжна прокуратура във връзка със злоупотреба със служебно положение. Пред Фокус той заяви: „Не желая да коментирам на този етап. Първо трябва да се консултирам с адвоката си. Това е една кокошкарска история".