Софийската градска прокуратура (СГП) ще провери делата за регистрация на политическите формации "Воля" и "Народно движение за свобода и демокрация". Това съобщават от държавното обвинение.

В прокуратурата вчера е постъпил сигнал от Централната избирателна комисия (ЦИК) за проверка за спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии от страна на кандидата за народен представител Веселин Марешки.

От комисията отбелязват, че Марешки е вписан като председател на две политически партии. Според описа на СГС партия "Воля" е регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г., а партия "Народно движение за свобода и демокрация", регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г.

От комисията отбелязват още, че гражданин с избирателни права може да участва в учредително събрание на политическа партия само ако не членува в друга такава. Това пък се удостоверява с декларация.

Прокуратурата е образувала преписка по материалите и е разпоредила проверка. Изискани са материалите по делата за регистрация на двете партии от СГС и удостоверение за актуално състояние на политическите партии.

Припомняме, че в последните дни се появиха информации за евентуален проблем за участие на Веселин Марешки в две партии. От партийния пресцентър разпространиха информация до медиите, в която обясниха, че регистрацията на партия "Воля" е съобразена със законовите изисквания. От партията са категорични, че Веселин Марешки не е сред учредителите на партията. Марешки е избран за лидер 5 години след регистрацията на партията - през ноември 2012 година.

Партия "Национално движение за свобода и демокрация" пък е регистрирана през февруари 2005 година. Тя е трябвало да се пререгистрира до 30 юни 2006 г., но СГС и ВКС са отказали да го направят. Така било ограничено правото на партията да участва в избори, но не е била заличена нито от съда, нито от прокуратурата.