За първи път и безпрецедентно в история прокуратурата се намесва във вътрешните дела на Българската социалистическа партия. Това обяви на брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова в изявление в централата на партията.

От това се оплака в кратко свое изявление в партийната централа на партията на "Позитано" 20, на което нямаше възможност за журналистически въпроси, председателят на БСП Корнелия Нинова.

Какъв е казусът - жалба, подадена от бившия претендент за лидерското място Кирил Добрев, че не е бил допуснат на Националния съвет на "столетницата", проведен в края на август. Въпросният сигнал далеч не отговарял на истината, категоричен бе лидерът на БСП, тъй като Добрев бил допуснат и дори се изказал два пъти на пленума.

"Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Прокуратурата не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните. Българската прокуратура е частен орган на задкулисието. Г-н Гешев, свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по пътищата, престъпниците, които изнасилват възрастни жени по селата заради 20 лева от пенсиите им, свършиха ли наркотрафикантите, нагласените обществени поръчки, та се заехте с уреждането на вътрешнопартийните въпроси в БСП", попита реторично Нинова.

Държавното обвинение изискало от ръководството на партията да предостави всички документи и протоколи от проведения пленум, както и Нинова и още двама други нейни съпартийци да се явят за обяснения.

Искания, които Нинова категорично отказва. "Няма да представя и един лист документ от партийни събрания на прокуратурата. Нека се снабдят със съдебна заповед за претърсване и изземване, нека заповядат, чакам ги на "Позитано". Второ - няма да се явим на разпит тримата призовани, няма дойдат представители на Министерството на правосъдието и да ни заведат принудително на разпит, чакаме ги, не се крием. Трето - ще сигнализираме всички възможни български и европейски институции за това, което се случва. Четвърто - докато съм председател на БСП, партията няма да влезе в игрите на задкулисието, какъвто и натиск да ни отказват. И последно - докато не реформираме дълбоко съдебната система, няма да излезем от омагьосания кръг, в който се въртим 30 години."

Нинова: Оставка - Не!

Нинова: Оставка - Не!

Резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това, обясни тя

Това е втората публична изява на Нинова след изборите, като първата такава бе направена в понеделник при обявяването на официалните данни от ЦИК, които отредиха исторически едноцифрен резултат на "столетницата" - 9,3%. На краткия брифинг пред медиите вчера силният човек на "Позитано" 20 заяви, че не е доволна от резултата на партията, но тя и ръководството нямали намерение да подават оставка. Освен това - пред социалистите била затворена вратата за коалиция или подкрепа на кабинет с ГЕРБ и ДПС. 

В БСП обаче се събират подписи за събиране на партийния форум, на който да се започне процедура по смяна на лидера на БСП. Това не се случва за първи път, а и Корнелия Нинова е обявявала вече своята оставка, като след това се е отмятала.

Кирил Добрев беше един от изключените от партията, както и лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов, след това и двамата бяха възстановени от съда.