Кирил Добрев е изключен от Българската социалистическа партия.

С кратко съобщение от пресцентъра на БСП съобщават, че Националният съвет на БСП е наложил на члена на НС на БСП Кирил Николаев Добрев мярката за партийно въздействие "Изключване" и е прекратил членството му в БСП.

Гласували са общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет. Гласовете са разпределени: "за" - 106 гласа, "против" - 61 гласа, "въздържал се" - 3 гласа.

Малко по-рано от БСП - София призоваха лидера в оставка Корнелия Нинова да се въздържа от подобни действия и да изчака решенията на Конгреса, който ще се проведе на 22 януари.

БСП-София иска от Нинова да се въздържа от гонене на врага с партиен билет

БСП-София иска от Нинова да се въздържа от гонене на врага с партиен билет

Решението за процедура по изключване на Кирил Добрев е безотговорно

Решението за отстраняването на Добрев е взето неприсъствено, като гласуването започна вчера и продължи два дни. Протоколното решение е от 21 декември 2021 година, а гласуването ще се състои по имейл.

Като мотиви за изключването са: открито противопоставяне на решенията на НС на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне, множество медийни изяви, използване за вътрешнопартийни цели и създаване на негативен образ на БСП, подготовка и лично участие в недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията и внушават липсата на организационно-политическо единство, използване на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси, подпомагане на изграждането на структури на нови политически субекти.

Кирил Добрев е един от отявлените критици на ръководството на партията в лицето на Корнелия Нинова. На един от последните партийни форуми изказа своята радост, че Нинова заема пост в изпълнителната власт, тъй като по този начин може да освободи партията от присъствието си.

Едновременно с това Корнелия Нинова обяви своята оставка след резултата от последните парламентарни избори на 14 ноември. Изборът на нов лидер обаче ще се състои през идната година. Оставката на Нинова е втора поред, която тя подава като лидер на БСП. През лятото на тази година, когато се състояха и първите преки избори за председател на социалистическата партия, Кирил Добрев бе опонент на Нинова, но събра едва 15% подкрепа.

Кирил Добрев: Изключването от БСП е последното убежище на страха

Кирил Добрев: Изключването от БСП е последното убежище на страха

Той не е изненадан - ръководството толкова си можело

Кирил Добрев е син на Николай Добрев, покойния вътрешен министър от правителството на Жан Виденов, който и върна мандата за съставяне на правителство на президента Петър Стоянов. Четири пъти е бил народен представител на БСП - в 40-о, 41-о, 42-о и 43-о Народно събрание. От 2006 до 2014 година оглавява областната Софийска организация на БСП.