Текстовете в Закона за храните, които се отнасят до бутилираните води, застрашават здравето на потребителите и могат до доведат до хаос в бутилиращата индустрия в България. Това твърдят от Инициативния комитет за защита на потребителите. 

Те апелират към депутатите да се информират добре за въздействието, което би имал Законът за храните, преди да гласуват спорните текстове в него на второ четене. 

Малкият и среден бизнес иска промяна в законопроекта за храните

Малкият и среден бизнес иска промяна в законопроекта за храните

Родните производителите недоумяват защо "Раздел води" е премахнат от проетка

Новите текстове давали възможност за нерегламентирани практики, които биха увредили потребителския интерес. Има възможност за заблуда и подвеждане на българските граждани, две трети от които обявяват, че консумират бутилирана вода.

С този закон се създават предпоставки за отмяна на принципа "едно находище - един бутилировач". Подобна стъпка би довела до хаос в сектора и до пълно размиване на отговорността относно качеството на продукта и опазването на ресурса.

"Как потребителите ще са сигурни за качеството на водата, която купуват, ако не са наясно какви критерии са спазени при нейното бутилиране и кой носи отговорност за продукта? Надяваме се, че въпросите ни ще бъдат чути, тъй като от техните отговори зависи бъдещото развитие на целия бутилиращ сектор, както и здравето на българските потребители", подчертават от комитета.

Притеснителен бил също така фактът, че в приетия на първо четене закон се премахва процедурата по признаване на изворните води. Това означава, че всеки ще може да бутилира вода с неясен произход и да я предлага на пазара.

"Вносителите на този текст мотивират нововъведението с намаляване на административната тежест, но пропускат факта, че става въпрос за интереса и здравето на българските граждани. Ако на пазара бъде пусната вода, която не отговаря на критериите за качество, няма да е ясно нито кой я е произвел, нито кой я предлага в търговската мрежа. Подобна несигурност би се отразила негативно върху цялата бутилираща индустрия в България и би довела до срив в доверието на потребителите, намаляване на консумацията на бутилирана вода, драстичен спад в инвестициите и закриване на работни места", изтъкват още от Инициативния комитет.

За сериозен проблем от Инициативния комитет за защита на потребителите виждат и създаването на абсолютен понятиен хаос чрез въвеждането на нови термини в текстовете на закона. В тях били представени названия, които не присъстват нито в българското, нито в европейското законодателство. 

От комитета настояват депутатите да защитят обществения интерес, а не частни бизнес интереси, които биха разрушили доверието на потребителя и биха застрашили правото му на информиран избор по отношение на жизненоважен продукт като водата.