Сдружението "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес" настоява за промени в законопроекта за храните.

В становище от сдружението посочват, че като цяло те подкрепят проекта - текстът на проектозакона е резултат на продължителната работа на много експерти, включително и представители на браншовите организации. Представителите на бизнеса обаче посочват, че се надяват да видят в проекта и други текстове, които по-категорично да подкрепят българските производители на храни и особено в техните взаимоотношения с големите търговски вериги.

Заради ниски заплати фермерите у нас не могат да си намерят работници

Заради ниски заплати фермерите у нас не могат да си намерят работници

Въпреки че средната заплата в земеделието изпреварва доходите в ресторантьорството и строителството

Сдружението обръща внимание на проекта в частта му за законодателството в сектор "бутилирани води". Това внимание било належащо с оглед нарастването на производството и потреблението в сектора.

Това, което притеснява родните ни производители, са призивите в заседанията на комисиите да бъдат заличени имената на българските извори от бутилираните изворни води. Според сдружението именно имената на българските извори засягат пряко националната ни идентичност. "Ние няма да допуснем това да се случи. От монополните интереси на една или друга мултинационална компания не се определя и не зависи ползването на автентичните български изворни имена", категорично заявяват от сдружението.

Според представителите на малкия и среден бизнес у нас недоумения буди и позицията "Раздел води" да бъде премахнат от законопроекта. В становището си родните производители безпрецедентно застават зад твърдението си, че "Раздел води" задължително трябва да присъства в законопроекта, защото съгласно общностното законодателство "водата е храна".

ИПИ: Големите търговски вериги сериозно стимулират икономиката

ИПИ: Големите търговски вериги сериозно стимулират икономиката

Проучването цели да се проверят редица твърдения за ефектите от големите търговски вериги в България

"Не би следвало заради някои незадоволени корпоративни интереси този раздел да бъде премахнат от закона", обясняват предприемачите. Според становището им от двете обществени обсъждания и десетките становища става ясно, че "Раздел води" е напълно прецизен и отговаря на всички изисквания и европейски стандарти. Поради това неговото приемане е важна крачка за подобряване работата на бизнес операторите, развитието на потреблението и откриването на повече възможности за нови инвестиции в сектора.