Българският земеделски работник е сред най-бедните в Европа. Единствено в македонското селско стопанство заплатите са по-ниски.

В същото време се оказва, че средната заплата в земеделието у нас вече изпреварва доходите в ресторантьорството и строителството, но пак трудно се намират служители.

Над 80% от проектите за инвестиции в земеделието са за нова техника

Над 80% от проектите за инвестиции в земеделието са за нова техника

До 2020 г. за фермерите са предвидени 5.4 млрд. евро

Фермери обмислят да се откажат от животновъдството, тъй като не могат да си намерят работници, става ясно от репортаж на БиТиВи.

По данни на КНСБ средната заплата в земеделския сектор у нас е 419 евро. Сравнително високото заплащане в сектора на фона на българските доходи идва най-вече заради заплатите на висококвалифицираните кадри. Механизатор в голямо стопанство може да взима и 2 хиляди лева заплата.

Семейство Илчеви отглеждат над 70 крави. От две години не могат да намерят работници. Давали по 20 лева на ден.

"Миришело им, много им била работата, лятото слънцето им пече, не искат", каза Радка Илчева.

Кандидати няма и заради тежките условия, и заради ниското заплащане, твърдят работниците. 

Икономисти пресмятат, че производителността в българските ферми е три пъти по-ниска от тази в ЕС. Логично, това важи и за доходите.

"Нашето селско стопанство има нужда от огромни инвестиции, тогава ще дойдат по-високите заплати. Ако от единица площ в България се вадят 2 тона, а в Западна Европа - 6, очевидно имаме проблем", коментира икономистът Николай Вълканов.