Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

С него се предлага изменение на 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Целта е да се установи принципът на служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическите лица.

Със 124.4 млн. лева годишно намалява административната тежест за бизнеса

Със 124.4 млн. лева годишно намалява административната тежест за бизнеса

Сред най-важните изпълнени мерки е подписаната инструкция между ДФЗ и НАП за взаимодействие и обмен на информация

Свидетелството за съдимост е един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от гражданите в рамките на административни производства, въпреки че данните са налични в друга администрация.

С предлаганите промени ще се постигне значително намаляване на административната тежест както от гледна точка на време, така и от гледна точка на разходи за гражданите във връзка с получаването на услугата.

Правителството хуманизира чиновническото обслужване

Правителството хуманизира чиновническото обслужване

Дигитализацията изисквала промяната на 172 нормативни акта

Предложението е в изпълнение на един от основните приоритети, изведен в Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2020 г. - намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите.