Нов начин за формиране на заплатите на военните е залегнал в проект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Промяната е от досегашното военно звание и заеманата длъжност. Новото е, че водещ критерии ще бъде длъжността, която ще осребрява положения труд според Класификатор и разбира се - военното звание.

Новият Класификатор за длъжностите ще бъде за военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Борисов мисли за 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Борисов мисли за 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Няма съпротива в ГЕРБ, уверен е лидерът на партията

Според описаните цели от администраторите на министър Красимир Каракачанов са разграничаване на заплатите за военнослужещите в зависимост от степента на компетентност и отговорност съобразно разположението на длъжностите им в йерархичните нива и присвоените им военни звания. Другата цел е постигане на по-точен баланс на съотношението между отделните категории военнослужещи и техните звания и длъжности в съответствие с образователния ценз, квалификацията, степента на отговорност, професионалния опит, физическото и психическото натоварване (в проекта не е посочено как то ще се измерва - б.р.). Тези тежести ще бъдат обвързани с потенциални размери на основните месечни възнаграждения в съответствие с Йерархичния класификатор на структурите и военните формирования.

Като още една основна цел е изтъкната подобряване на кариерното развитие на военнослужещите.

С около 10% са увеличени заплатите на военните, отчете Каракачанов

С около 10% са увеличени заплатите на военните, отчете Каракачанов

Всички смятаха, че армията е само за паради, призна военният министър

Срокът за обществено обсъждане е 14 дни.

Целта е поредните промени в Закона за отбраната да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

Предложението трябва да бъде внесено за обсъждане в Министерския съвет, но за да стане факт, трябва да мине и през парламента. Промените трябва да бъдат отчетени при създаването на проекто-бюджета за 2019-та година.