Промяна в Закона за лова и опазването на дивеча дава право на министъра на земеделието и храните да разреши лов през размножителния период на птиците, съобщиха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Според еколозите, от Земеделското ведомство ползват като оправдание заплахата "африканска чума" по дивите свине. Управляващата коалиция и ловците дават право на Министъра на земеделието, храните и водите да удължава сроковете на лов, чрез промяна в законодателството.

Промяната засяга изменение само на един член от Закона за лова и опазването на дивеча (ЗЛОД). С него се дава право на Министъра на земеделието, храните и горите, еднолично и след съгласуване с Министерството на околната среда и водите да удължава срока на лов на различните видове дивеч. Предложението е направено от народни представители от ПГ "Обединени патриоти" и внесено от Волен Сидеров, конкретизират еколозите.

Аргументацията за тази промяна в законодателството формално е обоснована с приближаващото се огнище на "африканска чума" по прасетата в Румъния, която според Министерството на земеделието се разпространява с 15 км на месец и вече почти е достигнала българската граница.

Явно разпространението на инфекциозната болест по свинете удобно съвпада с началото на ловния сезон. Според природозащитниците, към момента законът дава право на Министъра да наложи санитарен отстрел при епизоотична обстановка в страната.

Освен вече съществуващата опция за отстрел, поправката внася и възможност за отстрел поради биологичното развитие на дивеча и щетите, нанесени от него. Твърдението не е подкрепено със статистика. Така се дава право на Министъра да променя със заповед сроковете на лов и регулиране на числеността на дивеча. В закона се предвижда още заповедта да бъде в сила, дори ако тя бъде обжалвана. На практика се предлага възможност за удължаване на ловния сезон, без да има основания за това, пишат еколозите.

Заплахата от санкции на Европейската комисия досега спираше желанието за удължаване на ловния сезон. Поправката дава възможност на Министъра да заобикаля Европейското законодателство, пишат от коалицията.

Те алармират, че на практика промяната ще даде право на Министъра да удължава лова на водоплаващи птици, под давлението на ловни лобисти, използвайки несъстоятелни аргументи и в нарушение на Директивата за птиците и изискванията на европейските природозащитни норми. Така елегантно ловците ще могат да заобикалят непреодолимото препятствие да се фиксира законодателно удължаването на ловния сезон за патици и гъски, което така и не успяха да направят.

Като квинтесенция на целия този припрян и неясно на какво базиран процес е бързането да се случи гласуването на първо и второ четене на закона до една седмица, акцентират еколозите.