Рисковете от пропагандата и фалшивите новини да влязат в доклада за националната сигурност на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Това предложи Йордан Божилов, президент на Софийски форум за сигурност по време на конференция за фалшивите новини.

Пропагандата има отношение към националната сигурност и е риск за националната сигурност, изтъкна Божилов, според когото е нужно да се вземат мерки.

Фалшивите новини са се превърнали в траен елемент от медийната среда, а е тънка границата между свободата на словото и пропагандата, според Йордан Спасов. Той е убеден обаче, че проблемът с фалшивите новини не е непреодолим. Спасов е категоричен, че европейските ценности са бариерата срещу фалшивите новини и пропагандата.

Според проучване на "Алфа рисърч" всеки 7 от 10 българи са забелязали фалшиви новини, свързани с политически въпроси. 24,7% всеки ден виждат фалшиви новини. 16,8% са виждали фалшиви новини няколко пъти седмично.

Оказва се, че обществото е чувствително към фалшивите новини, според Боряна Димитрова. Висшистите, средното поколение и гражданите в най-голяма степен виждат фалшивите новини. По-ниско образованите и тези в малките градове по-рядко разпознават фалшивите новини.

Проучването регистрира, че телевизията остава основен източник за информация, следвана от новинарските сайтове. Бурно развитие преживяват и социалните мрежи, които дори надминават вестниците и списанията. На дъното са радиото и официалните страници на институциите. Младите до 30 години 83% се информират от сайтовете и социалните мрежи. На второ място е телевизията. Това е групата, при която интернет е надминал екрана за достъп до информация.

Иначе ЕС е с най-високо доверие сред българите. Плътно следва доверието към Руската федерация. 33% е доверието към Русия, а на трето място е Германия. По-ниско е доверието към САЩ и НАТО в българското обществено мнение, показва проучването на "Алфа Рисърч".